Mandarina – slatka kraljica doline Neretve

Iako mandarine nisu česti sastojak slastica, postoje neki recepti u kojima su mandarine odličan izbor, poput torte od sira, čiji smo recept nedavno podijelili s vama.

Mandarina je zimzeleno drvo, iz porodice citrusa, koje može narasti i do 3 m u visinu. Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po odorama drevnih kineskih javnih službenika mandarina.

Vrlo je slična naranči, no njezina se kora lagano guli te je slađeg okusa. Kod nas su najpoznatije neretvanske mandarine jer su upravo tamo odlični uvjeti za njezino plantažno uzgajanje. Plodovi mandarine sazrijevaju u jesen.

Ljekovita svojstva mandarine

Ljekovita svojstva ove voćke su brojna. Zbog bogatstva vitaminom C može ublažiti simptome prehlade te ubrzati oporavak. Osim vitamina C, sadrži i flavone hesperidin, tangeretin i nobiletin koji se nalaze s unutarnje strane kore i u pulpi plodova, a imaju visoku nutritivnu vrijednost. Mandarina ima vrlo snažna antioksidacijska svojstva te se njenom konzumacijom poboljšava zdravlje imunološkog sustava. Istraživanja su pokazala da mandarina ima značajan učinak kod usporavanja razvoja nekih vrsta rakova te kod raznih upalnih stanja. Preporučuje se konzumacija citrusa pa tako i mandarina i za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Budući da u svom sastavu sadrže i vlakna, osim što ublažavaju konstipaciju daju i osjećaj sitosti te pomažu u regulaciji tjelesne težine. Mandarina ima nizak glikemijski indeks pa se preporučuje njezina konzumacija i oboljelima od šećerne bolesti. Osim svega navedenoga, poboljšava i funkcije mozga te doprinosi  boljem pamćenju.

Kupovanje i čuvanje mandarina

Važna stavka pri odabiru mandarine je izgled njezine kore. Glatka, sjajna, narančasta kora upućuje na njezinu svježinu.

Važno je paziti i da težina odgovara veličini ploda što također ukazuje na svježinu i bogatstvo sokom. Trajnost mandarini kraća je u odnosu na druge agrume, a njezina se svježina može sačuvati skladištenjem na tamnom, hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku, do 7 dana.

Upotreba mandarine u slasticama

Iako se najčešće konzumira odmah nakon guljenja, mandarine se može koristiti i u izradi slastica. Kora mandarine može se koristi svježa, sušena ili kuhana u šećernom sirupu, za ukrašavanje različitih slastica.

Mandarina se često koristi i u voćnim salatama, te kao ukras na tortama od čokolade i kolaču od sira, a izvrsno se kombinira s jabukama, kruškama te orašastim plodovima. Žele od mandarina je fini, jednostavan desert, koji se može dopuniti slatkim vrhnjem te dekorirati sušenom ili ušećerenom koricom. Od nje se mogu izraditi i različiti džemovi, marmelade i pekmezi.

Fotografije: Pexels, Unsplash, Pixabay

Ispis
Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.