Ljekovita svojstva đumbira

O karakteristikama đumbira i načinu čuvanja ovog zdravog gomolja već smo pisali na našem portalu, a danas vam otkrivamo koja su to ljekovita svojstva đumbira.

Đumbir  ima brojna ljekovita svojstva, a u te svrhe koristi se preko 5000 godina. Bogat je gingerolom, sastojkom koji potiče rad crijeva, olakšava i potiče probavu, smanjuje nadutost, sprječava grčeve i potiče lučenje sluzi pa na taj način smanjuje rizik oštećenja želučane sluznice, a izrazito je djelotvoran protiv proljeva, osobito kod djece. Također, ima analgetska, antibakterijska i smirujuća svojstva, a koristi se i u liječenju alergija zbog svog antihistaminskog djelovanja.

Đumbir se primjenjuje pri liječenju reumatoidnog artritisa, osteoartritisa te drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Koristi se i kod upale jetre i bubrega, bronhitisa i astme. Jača imunitet pa je djelotvoran kao preventivna zaštita protiv prehlade i gripe. Potiče krvotok, razgradnju masnoća, bjelančevina i minerala te otklanja otrove i toksine iz organizma. Smanjuje razinu kolesterola te sprječava nastanak krvnih ugrušaka.

Ima utjecaja i na mučninu izazvanu vožnjom, kemoterapijom te trudnoćom. Poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak te podiže energiju u organizmu. Iako nema nikakvo štetno djelovanje, ne preporučuje se konzumacija više od 5g đumbira dnevno.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.