Kuglof s makom i sirom

Stigli su nam pravi jesenski dani i sve nas nešto vuče na pripremu ukusnih kuglofa poput ovog s makom i sirom čiji recept potpisuju sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
Tijesto od maka
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 180 ml jogurta ili kiselog mlijeka
  • 160 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 200 g mljevenog maka
  • 1 velika žlica naribane korice od limuna
  • 3 velike žlice soka od limuna
Tijesto od sira
  • 3 jaja
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 130 g maslaca
  • 125 g kremastog sira
  • 1 velika žlica soka od limuna
  • 125 g glatkog brašna
  • 20 g škrobnog brašna
  • ½ praška za pecivo
I još
  • šećer u prahu
Priprema
Tijesto od maka

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer pjenasto izmutiti. Dodati otopljeni maslac te kad se smjesa dobro sjedinila umiješati jogurt ili kiselo mlijeko. Brašno prosijati s praškom za pecivo te naizmjenično s makom dodavati masi od žumanjaka i jogurta, a na kraju dodati još koricu i sok od limuna. Sve dobro sjediniti. Bjelanjke pažljivo umiješati u masu. Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom te u njega izliti tijesto od maka.

Tijesto od sira

Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Izmiksati ih u čvrsti snijeg.  Žumanjke, šećer i otopljeni maslac dobro pomiješati te dodati kremasti sir i sok od limuna. Sve dobro sjediniti. Brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo prosijati te dodati smjesi od sira i žumanjaka, također sve zajedno dobro sjediniti. Na kraju pažljivo umiješati tučene bjelanjke.

Masu raspodijeliti po tijestu od maka i po želji vilicom mramorirati. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C ca. 50 – 60 minuta (napraviti test drvenim štapićem da li je pečen). Ostaviti da se potpuno ohladi i prije serviranja posuti šećerom u prahu.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.