Kondenzirano mlijeko – omiljeni sastojak ljetnih deserata

Zahvaljujući inovatoru Gailu Borderu osmišljen je proizvod koji je spriječio smrtnost zbog konzumiranja zaraženog mlijeka, ali i pridonio izradi ukusnih slastica.

Pod pojmom kondenzirano mlijeko podrazumijeva se kravlje mlijeko iz kojeg je uklonjena voda. Nastaje dugotrajnim kuhanjem mlijeka. Po završetku kuhanja dobiva se vrlo gust, slatki proizvod, karakteristične smeđe boje te laganog okusa karamele, koji se pakira u konzerve te tako može stajati godinama bez hlađenja sve do otvaranja.

Koristi se u izradi brojnih desertnih jela diljem svijeta. Idealno je za pripremu kremastih sladoleda kod kuće bez upotrebe specijaliziranih aparata za izradu. Upotrebljava se u izradi različitih kolača i deserata, ali se može koristiti i kao slatki namaz. Srodan proizvod kondenziranom mlijeku je evaporirano mlijeko, a glavna im je razlika u tome što je evaporirano mlijeko nezaslađeno te prolazi složeniji proces izrade. Kondenzirano se mlijeko može kupiti u specijaliziranim trgovinama, ali i izraditi kod kuće.

Smatra se kako je izumitelj kondenziranog mlijeka američki inovator, Gail Border Jr. Na ovu ga je ideju nagnao prizor umiranja djeteta zaraženog kravljim mlijekom na njegovom putovanju brodom po Engleskoj. Odlučio je izraditi mlijeko koje će moći dugo stajati bez hlađenja, a da se pritom u njemu ne razviju bakterije koje izazivaju smrtonosne zaraze. Godine 1856. patentirao je svoj proizvod, a 1857. izgradio je svoju prvu tvornicu u Burrvilleu u Connecticutu.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.