Kokosovo ulje – super hrana ili otrov za srce?

Iako se jedno vrijeme vjerovalo kako je kokosovo ulje, zbog triglicerida srednjeg lanca koje sadrži, superhrana, u zadnje vrijeme sve češće se pojavljuju upozorenja kako je ono nezdravo i da loše utječe na kardiovaskularni sustav.

Kokosovo ulje ima podjednako kalorija kao i ostala ulja, ali sadrži trigliceride srednjeg lanca, zbog čega ga se donedavno smatralo vrlo zdravom namirnicom, čak i superhranom.

No, odjednom se dogodio preokret te je Karin Michels, profesorica epidemiologije na Harvardu i direktorica Instituta za prevenciju i tumorsku epidemiologiju Sveučilišta u Freiburgu u Njemačkoj, zaključila kako kokosovo ulje nije zdravo te ga nazvala „otrovom“. Netom prije njezine izjave je i American Heart Association (AHA) izdala preporuku za javnost u kojoj savjetuju  izbjegavanje zasićenih masnih kiselina, među kojima se nalazi i kokosovo ulje.

Melissa Majumdar, dijetetičarka i glasnogovornica Akademije dijetetike, pak tvrdi kako ulje nije baš otrov te da može imati i neka dobra svojstva koja se još istražuju, no upozorava na to da je kokosovo ulje masnoća te da u njegovoj konzumaciji treba biti umjeren.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.