Kava i orasi – divan i sočan kolač koji će osvojiti i one koji ne piju kavu

Naša novinarka Iva Lukač donosi vam recept za kolač od kave i oraha.

Osim što ne mogu zamisliti dan bez čarobnog crnog napitka, obožavam je u brojnim slasticama. Kava i čokolada, kava i vanilija, kava i rum…divnih i ukusnih kombinacija je bezbroj, a ovaj put sam odabrala orahe i kavu uz prekrasnu kremu od maslaca. Možete peći u kalupu za torte ili pravokutnom kalupu za kolač, a ja sam se odlučila za manje okrugle kalupe.

Sastojci
Biskvit
  • 225 g ulja
  • 100 g nasjeckanih oraha
  • 225 g smeđeg šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 225 g glatkog brašna
  • 2 žlice espressa rastopljenoog u 2 žlice vruće vode
  • 4 jaja
Krema
  • 2 jaja
  • 220 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • 70 g mascarponea ili nekog drugog krem sira
  • 3 žličice espressa rastopljenog u 2 žličice vruće vode

Priprema

Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte ulje, jaja, orahe, šećer i espresso. Dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite kalup ili kalupe i ulijte smjesu za biskvit te pecite 45 do 60 minuta.

Dok se pečen biskvit hladi, napravite kremu. Jaja i šećer umutite na pari, pritom neprestano miješajte oko 5 minuta kako se jaja ne bi zgrušala. Potom maknite s vatre i dodajte maslac, sir i espreso. Pustite neka se hladi oko 2 sata u hladnjaku ili u hladnijoj prostoriji dok ne očvrne.

Ohlađeni biskvit po širini prerežite na tri jednaka dijela. Prelijte kremu preko prvog dijela biskvita, potom preko drugog i na kraju rasporedite kremu po cijeloj torti/kolaču. Po želji ukrasite sjeckanim orasima.

Fotografije: Iva Lukač

Ispis
Iva Lukač
Iva Lukač

U izboru između slanog i slatkog, ona uvijek bira slatko, u kojem najviše uživa u društvu svojih bliskih prijatelja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.