Jagoda najzagađenija pesticidima

Prema najnovijem izvješću Enviromental Working Group jagoda je najzagađenija pesticidima, dok je avokado najčišći.

U najnovijem izvješću Environmental Working Groupa, potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, u kojemu je objavljen novi popis 12 vrsta voća i povrća s najvećom koncentracijom pesticida, navedeno je kako jagode sadrže najveće količine ostataka pesticida. Nakon jagoda slijede: nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje i kruške. Analizom temeljenom na uzorcima proizvoda koje je testiralo američko Ministarstvo poljoprivrede, koja je provedena na proizvodima koji nisu organski uzgojeni, pokazalo se kako je jedan uzorak jagode bio pozitivan na 20 različitih pesticida, dok je više od 98 posto analiziranih bresaka, trešanja i jabuka sadržavalo ostatke najmanje jednog pesticida.

Pored popisa 12 zagađenih, EWG donosi i popis 15 proizvoda za koje je najmanje vjerojatno da će sadržavati pesticide. Na tom se popisu, među ostalim nalaze: avokado, ananas, papaja, mango, kivi te dvije vrste dinje. Najčišći među njima je avokado jer je kod njega prisutnost pesticida otkriven u manje od jedan posto uzoraka.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.