Jabuka – rado viđen gost pri izradi slastica

Nadaleko poznata jabuka koristi se u svakodnevnoj prehrani, ali i u slastičarstvu, pri izradi različitih nadjeva za pite, štrudli i savijača te marmelada, džemova i želea.

Jabuka (lat. Malus domestica) je listopadno drvo poznato po slatkim plodovima istog naziva te je najrasprostranjenija voćka na svijetu. Visina njezina drveta kreće se od 1,8 m do 4,6 m kod domaćih sorti, dok stablo divljih sorti može narasti i do 12 m visine. Drvo jabuka cvate u proljeće, a plodovi sazrijevaju u ljeto, jesen ili zimu ovisno o vrsti. Različite vrste jabuka sazrijevaju u različito vrijeme pa se prema vremenu sazrijevanja mogu podijeliti u tri kategorije: rane ili ljetne jabuke, srednje ili jesenske jabuke te kasne ili zimske jabuke. Isto tako, postoji više oblika i boja jabuka pa se tako mogu pronaći, na primjer, okrugle, plosnate ili šiljaste jabuke, žute, zelene ili crvene boje. Koža jabuke također ovisi o vrsti te ona može biti glatka, hrapava i masna. Meso ploda jabuke obično je bijelo ili svijetlo žute boje. Ova je voćka oduvijek cijenjena zbog svoje slatkoće i arome, ali i povoljnog utjecaja na zdravlje. U svom sastavu sadrži do 90% vode u kojoj su otopljenje različite tvari i kroz želudac prolazi za svega 20 minuta, ako se ne jede u kombinaciji s drugom hranom.

Najčešće se konzumira sirova jabuka, ali se ona može i peći i sušiti i kuhati te na taj način dobiva i širu upotrebu. Koristi se za izradu različitih slastica, marmelada, džemova i želea. Od nje se izrađuju i sokovi i napici, a poznat je i jabučni ocat.

U Hrvatskoj se, u prosjeku, godišnje proizvede oko 40 000 tona jabuka. Postoje različite sorte jabuka, a neke od najpoznatijih su: Idared, Zlatni delišes, Jonagold te Granny Smith.

Ljekovita svojstva jabuke

Jabuke imaju povoljan utjecaj na zdravlje te štite srce, krvne žile i cjelokupni imunološki sustav jer se njihovim konzumiranjem sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, smanjuje razina štetnog kolesterola te sprječava začepljenje krvnih žila čime se umanjuje rizik pojave tromboze i ateroskleroze.

Također, imaju pozitivan učinak na prevenciju upalnih stanja, razvoja karcinoma te usporavaju proces starenja. Jedan od važnih sastojaka ploda jabuke je pektin koji se nalazi u kori, a koji na sebe veže toksine te pomaže da se iz crijeva izbace ostaci probavljene hrane. Pektin također stvara osjećaj punoće i sitosti stoga se preporuča jabuku konzumirati u dijetnim režimima prehrane. Jabuku je dobro konzumirati i kod kroničnog umora, visokog tlaka, vrtoglavica, glavobolja, migrena, povraćanja te proljeva. Fruktoza koju jabuka sadrži pomaže da se utaži želja za slatkim, a da pri tomu ne dođe do velike promjene u koncentraciji glukoze u krvi. Taninska kiselina utječe na metabolizam masti i onemogućava njihovo taloženje u jetri. Budući da sadrži veliki postotak vode, konzumiranje jabuka pomaže regulaciji probave te pojačava lučenje mokraće. Jabuka pomaže i u čišćenju naslaga te ostataka hrane među zubima te se smatra prirodnom četkicom za zube. Polaganim žvakanjem se čiste zubi te uništavaju bakterije u usnoj šupljini, ali i jača zubno meso. Kiselina koju jabuka sadrži pridonosi otapanju zubnog kamenca, a fosfor i kalcij imaju pozitivan učinak na izgradnju kostiju i zuba. Jabuka sadrži i serotonin, poznatiji kao hormon sreće, stoga ju je dobro konzumirati za podizanje raspoloženja.

Čuvanje jabuke

Prilikom kupnje jabuka potrebno je obratit pažnju na to da su plodovi čvrsti i glatki na dodir te da im je kora čvrsta i neoštećena. Najbolje vrijeme za kupnju jabuka je u razdoblju od listopada do travnja, iako ih se može kupiti tijekom cijele godine. Kako bi se što duže održale svježima potrebno ih je skladištiti u prostoru stabilne temperature, s dovoljnom količinom vlage jer nedovoljna količina vlage dovodi do gubitka vode iz ploda što uzrokuje propadanje i plod se smežura. Važno je paziti i na prozračnost te da do njih dopire što manje svijetla jer pod utjecajem svijetla brže dozrijevaju. Svako nekoliko dana potrebno je prebrati jabuke i ukloniti one koje su počele truliti kako ne bi nepovoljno utjecale na ostale plodove. Jabuka se u hladnjaku može čuvati nekoliko tjedana, ali ih je zbog etena koji otpuštaju, a koji pospješuje zrenje ostalog voća, potrebno skladištiti u papirnatim ili plastičnim ambalažama.

Upotreba jabuke u slasticama

Jabuke su čest gost pri izradi slastica, a naročito se koriste kao nadjev za različite pite, štrudle i savijače, torte, krostate te palačinke.

Jabuke narezane na ploške prelivene tekućim tijestom koje se potom prže te posipaju šećerom i cimetom jednostavna su  poslastica za djecu poznatija pod nazivom jabuke u šlafroku. Jabuke prelivene limunovim sokom mogu se iskoristit kao sastavni dio različitih voćnih salata. Mogu se i kuhati u šećernom sirupu te poslužiti kao kompot. Ukoliko se narežu na tanke ploške i ostave da se suše na zraku ili u pećnici na 70 °C mogu se konzumirati kao ukusne zdrave grickalice. Od jabuka se može izraditi i sladoled.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.