Hrskavi keksići s anisom

Proust je imao svoje madeleine, a ja imam ove hrskave keksiće s anisom.

Sastojci
  • 4 cijela jaja
  • 200 grama šećera
  • 150 grama brašna
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna
I još
  • anis
Priprema

Drvenom kuhačom dvadeset minuta miješajte jaja sa šećerom. U tu smjesu dodajte vanilin šećer i koricu limuna te postepeno dodajte brašno. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.

Namastite lim za pečenje, na njega nanesite malu količinu tijesta pa oblikujte tanke krugove. Svaki krug pospite s malo anisa.

Pecite vrlo blizu dna pećnice ili na samom dnu, nekoliko minuta dok se rubovi blago ne zarumene.

Izvadite ih iz pećnice, špatulom odvojite od lima te ih odmah prebacite preko kuhinjske šipke ili kuhače kako biste dobili željeni oblik.

Dobro zatvoreni u limenoj kutiji, ovi hrskavi keksići mogu se čuvati nekoliko tjedana.

Napomena

Smjesu za ove keksiće ne smijete miješati mikserom jer će se na taj način dobiti potpuno drugačija konzistencija smjese. Ona treba biti izrađena ručno, miješajući laganim pokretima kako bi se dobila točna gustoća koja je potrebna.

Lim za pečenje treba namastiti na način da se na njega stavi malo ulja i zatim se ono kuhinjskim ručnikom razmaže po cijelom limu.

Prilikom oblikovanja krugova, treba paziti da oni ne budu predebeli jer keksići neće biti hrskavi, ali niti pretanki jer će keksići zagorjeti.

Preporuča se da dok je jedna tura u pećnici, već pripremite drugu na drugom limu za pečenje.

Ako se kolačići ohlade i stvrdnu dok ih vadite, vratite ih u pećnicu na nekoliko trenutaka pa ih zatim oblikujte preko šipke.

Ovi se keksići moraju čuvati u suhoj i zatvorenoj limenoj kutiji, u suprotnom, zbog vlažnosti, izgube oblik i hrskavost.

Fotografije: Kate Bošković

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.