Crno-bijeli svijet

Inspiraciju za naše raspuknute keksiće pronašli smo na blogu Da mi je nešto slatko (pa ćete primijetiti da se sastojci i način rada gotovo i ne razlikuju), a mi smo nastojali nadopuniti recept nekim detaljima koje smo otkrili prilikom pripreme ovih keksića.

Sastojci
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 50 grama maslaca
  • 2 jaja
  • 100 grama smeđeg šećera
  • 1 bourbon vanilije
  • 200 grama glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • malo praška za pecivo
Priprema

Na pari rastopite maslac i čokoladu te dobivenu smjesu ostavite da se ohladi dok pripremate ostatak smjese. U zdjeli tucite jaja sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu, a zatim dodajte bourbon vanilije.

Ohlađenu smjesu čokolade i maslaca polagano, ručno miješajući, dodajte dobivenoj smjesi od jaja i šećera. Stalno miješajući, ovoj smjesi dodajte brašno, sol i prašak za pecivo. Miješajte smjesu sve dok ne nestanu sve grudice. Preko zdjele navucite prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem 2-3 sata.

Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje te upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadite ohlađenu smjesu iz hladnjaka te rukama oblikujte male kuglice, koje ćete zatim dobro uvaljati u šećer u prahu i složiti na lim za pečenje. Prije stavljanja u pećnicu, sve kuglice lagano pritisnite žličicom s gornje strane kako bi se ljepše raširile u pečenju. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 10 do 12 minuta. Pazite da vam kolačići u tijeku pečenja ne izgore s donje strane. Oni prilikom vađenja iz pećnice moraju biti malo mekani jer će stajanjem na zraku očvrsnuti. Ove se kolačiće dobro zatvorene u limenoj kutiji može čuvati nekoliko dana.

Napomena

Iako po receptu kao sastojak ide smeđi šećer, slobodno se može koristiti i bijeli šećer koji neće znatno promijeniti okus. Ipak, recept bi trebalo slijediti kad je u pitanju bourbon vanilije koji keksićima daje znatno intenzivniji okus od običnog vanilin šećera.

Po želji, kolačićima možete dodati i malo ruma ili nekog drugog alkoholnog pića.

Iako u receptu piše da pripremljenu smjesu treba ostaviti u hladnjaku 2-3 sata, važno je napomenuti kako ju se može ostaviti i duže pa čak i preko noći jer je važno da ona otvrdne dovoljno da se od nje mogu oblikovati kuglice.

Keksiće uvaljate u fino mljeveni šećer u prahu jer će jedino tako šećer ostati na keksiću. Ukoliko ih uvaljate u krupnije mljevenih šećer u prahu, on se neće zadržati na keksiću pa nećete dobiti zanimljivi vizualni efekt.

Fotografije: Kate Bošković 

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.