Blagdanski kuglof

Nekima je još uvijek prerano, ali nama je pravo vrijeme za slatko božićno raspoloženje koje danas na naš portal sa svojim receptom za blagdanski kuglof donosi Tihana Koprek s bloga Just Cake The Cupcake.

Sastojci
Pijane grožđice
  • 250 g grožđica
  • 85 ml vode
  • 100 ml ruma
Kuglof
(za kalup promjera 22-24 cm)
  • 125 ml mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca
  • 600 g bijelog glatkog brašna (Tip 550)
  • 60 g bijelog ili smeđeg šećera
  • 5 g soli
  • 110 g jaja (2-3 komada)
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 250 g pijanih grožđica
  • 1 čep ruma
  • 50 g bademovih listića
Priprema
Pijane grožđice

Grožđice staviti u posudu i preliti s vodom tako da su sve prekrivene.

Zakuhati i procijediti.

Staviti u posudu i preliti s rumom.

Najbolje pripremiti dan prije!

Kuglof

Mlijeko i vodu zagrijati do cca 35 stupnjeva tj. dok nije toplo na dodir, ali ne vruće. Kvasac razmrviti u toplo mlijeko i miješajući rastopiti.

Dodati 30 g brašna, pomiješati te staviti na toplo mjesto da se diže cca 30 minuta.

U posudu za miksanje staviti ostatak brašna, šećer i sol. Dodati jaja i dizani kvasac i mijesiti nastavkom za tijesto cca 10 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od stijenke posude i bude potpuno glatko.

Maslac narezati na kockice te malo po malo dodavati u tijesto dok mijesite na najmanjoj brzini. Dodavati malo po malo da se sve razradi u tijesto i tijesto se opet počne odvajati od stjenke posude.

Dodati pijane grožđice i rum te par puta promijestiti da se sve poveže.

Ostaviti na toplom mjestu sat i pol da se digne.

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva te pripremiti kalup tako da ga kompletno i dobro premažete maslacem. Na dno kalupa posipati bademove listiće.

Kad se tijesto diglo izvaditi iz posude i oblikovati u široki valjak i premjestiti u kalup.

Peći cca 40-45 minuta. Provjeriti oko 20 minuta, ako je gornji dio dobio dosta boje prekrijte s malo folije da ne zagori.

Izvaditi iz pećnice, i pustiti cca 5 minuta u kalupu te onda samo preokrenuti i pustiti da se ohladi.

U zatvorenoj posudi može se čuvati do 5 dana. Jako je sočan i ukusan 🙂

Fotografije: Just Cake the Cupcake

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.