Biogradska priča: u objektu brze prehrane gostima se nude i zdrave slastice

Maja Morožin, žena vlasnika lokala Balde u Biogradu na Moru, s nama je podijelila zanimljivu priču o tamo kako su se zdrave slastice našle u ponudi u objektu brze prehrane.

Spoj brze prehrane i zdravih slastica naizgled se čini nemogućim, no Maja Morožin, čiji je muž vlasnik objekta brze prehrane smještenog na plaži Soline u Biogradu na Moru, dokazala je da je to ipak izvedivo. Prije dvije godine odlučila je gostima ponuditi nešto sasvim novo – zdrave slastice i napitke, a zahvaljujući pozitivnim reakcijama, ova se zdrava ponuda održala do danas.

Njezina slatka i zdrava ponuda ipak još nije dostupna tijekom cijele godine, već samo u vrijeme sezone odnosno od početka lipnja do kraja rujna. Međutim, slatkih planova vezanih za zdrave slastice Maja ima još puno, a koji su to, otkrila je samo za naš portal.

Kako su se u objektu brze prehrane, znači objektu nezdrave hrane, našle zdrave slastice? Odakle vam ideja za uvođenje zdravih slastica u vašu ponudu?

Naizgled suluda ideja o uvođenju zdravih slastica na samu plažu u objekt brze prehrane u meni je dugo tinjala. Želja za inovatinošću i posebnošću, ambicija za stvaranjem različite i bolje turističke ponude dovela je do pokušaja realizacije istog. Godine 2016. u našoj su se ponudi po prvi puta  našle bezglutenske, veganske i sirove slastice. Kolači bez brašna, jaja, maslaca i pečenja bilu su tada samo velika nepoznanica.

Kada je sve krenulo i koje su torte bile prve u ponudi? Kako su vaši gosti reagirali na ovu novost u vašoj ponudi?

U ljetu 2016. po prvi puta ponudili smo svojim gostima nešto novo. Lavanda limunada, chia pudinzi i sirove slastice sjele su na listove stranica naše slatke ponude uz bok nezaobilaznim  palačinkama, waflima i voćnim pitama. Gosti, oni malobrojni upoznati s takvom vrstom slastica bili su posve oduševljeni, dok su ostali skeptično razgledali ipak ne krijući oduševljenje nečim sasvim novim.

Kod koga bolje prolaze zdrave slastice – kod domaćih gostiju ili stranaca i što mislite koji je uzrok tomu?

Stranci, gosti nešto “širih obzora”, nisu krili svoje zadovoljstvo našom odvažnošću i hrabrosti da zakoračimo u jedan novi vid gastronomije, dok su domaći ipak nešto skeptičnije to razmatrali, no kada bi im nakon obroka složili malen tanjur slastica za degustaciju makar iz opće kulture bili su voljni probati nešto novo i nerijetko bili oduševljeni okusima.

Takva smo sredina, tradicionalna i pomalo zatvorena za novosti pa ipak ne treba odustajati od pokušaja da se ljudima približi jedan tako nepoznat svijet.

Tijekom tri godine vaša se ponuda zdravih slastica i prirodnih sokova proširila. Što ćete ove godine ponuditi svojim gostima?

Balde food&bar svoju ponudu širi svake godine. Naše znanje raste, a proporcionalno s njim raste i naša želja da usrećimo naše klijente i omogućimo im neka nova gastronomska otkrića i pritom ih ostavimo bez daha. U našoj ponudi slatko i zdravo možete već početi s doručkom u staklenci, chia pudinzima, pjenicama od avokada i čokolade, tortama i kolačima. Od prošle godine u ponudi imamo i sladoled bez mlijeka i jaja. Uz to nudimo i kave, tople i hladne čokolade s biljnim mlijekom, razne hladno prešane sokove i smoothie. Ove godine pripremamo još neka iznenađenja.

Kako ste naučili izrađivati zdrave slastice – imate li formalno obrazovanje u tom području ili ste sve naučili sami?

Nažalost, za mene tada nije bilo drugog načina za sticanje znanja i vještine iz ovog područja osim sama. Pribavila sam literaturu i počela čitati, učiti, otkrivati svoj novi svijet. Počela sam od osnova, od samih namirnica, njihovih pozitivnih efekata na tijelo, potrebnim i poželjnim količinama unosa u naš organizam pa do svega potrebnog što svaka namirnica treba proći, kakvu obradu kako bi ju ispravno pripremili i iz nje dobili što više nutritivnih vrijednosti. Danas postoje radionice i edukacije koje nam pomažu da napredujemo i učimo još više. Potrebno je svakodnevno učiti i stjecati vještine kako bi nakon namakanja, dehidracije i obrade samih namirnica došli do finalnog proizvoda besprijekorne kvalitete iza kojeg stoji vaš potpis.

Odakle crpite inspiraciju za izradu zdravih slastica, kako nastaju vaše omiljene kombinacije okusa?

Inspiraciju pronalazimo u ljubavi prema poslu kojeg radimo, želji da u njemu konstantno napredujemo te težnji da gosti koji posjete Biograd na Moru kao svoju odabranu destinaciju sa sobom odnesu pozitivne dojmove na njegovu gastronomsku ponudu.

Omiljene kombinacije za ljeto su obično one voćnih okusa, osvježavajuće kao što je naša nešto drugačija torta od mrkve, đumbira i naranče,  dok zimi ljudi više preferiraju čokoladne note i orašaste plodove.

Što mislite, koliko su Hrvati osviješteni o važnosti zdrave prehrane? Mislite li da su dovoljno otvoreni za prihvaćanje zdravih slastica ili za to treba vremena?

Hrvatska tek postaje svjesna važnosti zdrave prehrane, odnosno izbalansirane prehrane u svakodnevnom životu. Zidovi oko nas polako se počinju rušiti i stječemo saznanja o važnosti unosa kvalitetnih namirnica u naš organizam što ne znači da ćemo pri tom ostati gladni. Potrebno je probuditi svijest kod mladih ljudi kako bismo postavili kvalitetne temelje zdrave i ukusne ishrane. U protivnom postat će nemoguće srušiti uvjerenje kako su pekarnice koje su nam najbliže i najdostupnije automatski i ono najbolje i jedino rješenje za školsku užinu.

Potrebno je širiti ponudu te i zdravu hranu učiniti dostupnom.

Kako biste ocijenili ponudu zdravih slastica u Biogradu na Moru? Ima li dovoljno izbora ili ste vi po tomu možda posebni?

U samom Biogradu mišljenja sam kako smo jedini s takvom ponudom, na nivou Županije  upoznati smo kako postoji više objekata te nekoliko trgovina koje u svojoj ponudi imaju i zdravu hranu.

Dakako drago nam je što smo prvi u Biogradu na Moru koji su proveli svoju zamisao u djelo i omogućili svojim klijentima još bogatiju ponudu.

Imate li saznanja kakva je inače ponuda zdravih slastica u Hrvatskoj i mislite li da slastičari pridaju dovoljno pažnje takvim slasticama?

Ponuda zdravih slastica u Hrvatskoj mislim kako je još uvijek u povojima. U manjim sredinama i gradovima problem je tim veći zbog opće informiranosti krajnjeg korisnika usluge. Nisam upoznata s dojmovima samih slastičara o takvoj grani njihove struke niti imam informaciju koliko je završenih slastičara u svijetu izrade zdravih slastica.

Koji su vaši budući slatki planovi – hoćete li se možda okrenuti samo zdravim slasticama? Imate li u planu otvaranje vlastite slastičarnice, pisanje kuharice zdravih slatkih recepata?

Balde food & bar u svojoj će ponudi i dalje imati zdravu prehranu i sve namirnice kontroliranog podrijetla kako bi svojim gostima i dalje pružali najviši nivo kvalitete uz bogatstvo ponude. Težimo uvijek unaprjeđenju usluge, tko zna možda nas buđenje svijesti o zdravoj prehrani i povećana potražnja ne samo stranaca već i domicilnog stanovništva jednom dovede i do otvaranja vrata neke zdrave slatke kuće.

Fotografije: Maja Morožin

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.