Aronija – ekološko voće

Ovo voće, koje se smatra ekološkim voćem jer ga ne napadaju nametnici i bolesti zbog čega nema potrebe za prskanjem i kemijskim tretiranjem, izrazito je ljekovito i hranjivo.

Aronija je voće izrazito bogatog nutritivnog sastava s visokim udjelom antioksidansa, naročito polifenola. Najbrojnija skupina polifenola – flavonidi najvećim dijelom definiraju okus i boju voća i povrća. Prema brojnim istraživanjima njima se pripisuju snažna antoksidacijska, antikancoregena te protuupalna djelovanja.  Ovo je voće porijeklom iz  Sjeverne Amerike, a njezine sitne, male, tamnoplave bobice podsjećaju na  borovnicu. Ima izrazito hranjiva i ljekovita svojstva. Raste u obliku grma koji može doseći visinu do 2 metra. Plodovi aronije sazrijevaju u kolovozu. Budući da ju ne napadaju nametnici ni bolesti te ju nije potrebno prskati, smatra se ekološkim voćem. Među svim orašastim plodovima aronija ima najveće antioksidacijsko djelovanje. U slastičarstvu se koristi za izradu sirupa, džemova, smoothieja te kolačića.

Ljekovita svojstva aronije

Visoki udio antioksidansa, vitamina C i E ovom voću daje antivirusno, antibakterijsko te antiupalno djelovanje. Bogata je antocijanom koji jača imunitet, usporava starenje te smanjuje rizik od raka. Smatra se da polifenoli koje sadrži aronija imaju značajnu ulogu u kontroli i prevenciji razvoja raka. Ima blagotvorno djelovanje na želudac i probavni sustav, smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upale sluznice crijeva te zaustavlja proljev. Sprječava pojavu kardiovaskularnih bolesti jer snižava visoki krvni tlak i povišeni kolesterol, a potiče proizvodnju dobrog kolestrerola. Pomaže i kod ateroskleroze, upala i proširenja vena. Učinkovita je i kod glavobolje i migrene. Također, stimulira rad štitnjače pa se njezina konzumacija preporučuje osobama koje boluju od hipotireoze. Štiti zdravlje urinarnog sustava te pomaže kod upala mokraćnog mjehura. Aronija stimulira rad jetre te pomaže kod žučnih kamenaca, upala žučnog mjehura i kanala te žutice. Ima povoljan utjecaj na održavanje razine glukoze u krvi. Budući da pomaže i u održavanju tjelesne težine često ju se  može pronaći u proizvodima za mršavljenje.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.