Budući da tijekom ljeta svi izbjegavamo paljenje pećnice, recepti u kojima to nije potrebno visoko su na našem popisu omiljenih ljetnih recepata, a takav je i ovaj koji danas s nama dijeli naša suradnia Antonia Jagodić – evo kako pripremiti ove voćne griz kocke.
Sastojci
(za kalup promjera 20 cm)
Podloga
- 200 g mljevenog keksa
- 80 g otopljenog maslaca
Krema
- 1 l mlijeka
- 200 g griza
- 180 g šećera
- 100 g bijele čokolade
- 130 g maslaca
Fil s voćem (malinama)
- 300 g smrznutog voća
- 5 žlica šećera
- 2 žlice gustina
- 50 ml vode
I još
- šlag

Priprema
Podloga
Otopiti maslac i pomiješati ga s mljevenim petit keksom te utisnuti u kalup.
Krema
Odvojiti malo mlijeka od litre i pomiješati s grizom i šećerom, a ostatak mlijeka staviti na vatru da zavrije.
U uzavrelo mlijeko umiješati smjesu s grizom te lagano kuhati dok se ne zgusne kao puding.
U vrelu kremu dodati bijelu čokoladu, promiješati, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Izmiksati maslac i postepeno mu dodavati ohlađenu kremu.
Fil s voćem
U lonac staviti smrznuto voće po želji i šećer te kuhati dok ne provrije, zatim pomiješati gustin i vodu i zakuhati u kremu. Kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Malo prohladiti.
Slaganje
Kremu podijeliti na dva dijela.
Prvi dio kreme istresti u kalup na petit keks, na kremu stavite voćni fil i na voćni fil drugi dio kreme.
Po želji izmiksati jedan šlag ili 20 0ml vrhnja za šlag i premazati kolač.
Dobro ohladiti, najbolje preko noći.
Fotografije: Antonia Jagodić