Na blogu Tirkizna pronašli smo recept za tart sa smokvama koji je autorica, naša suradnica Ana Srdoč, ovako opisala: „Postoje deserti koji su lijepi, postoje i oni koji su ukusni. A onda postoji ovaj tart – koji je i lijep i ukusan. Spoj kremaste ricotte i sočnih smokava u kombinaciji s profinjenom prhkom podlogom od badema savršena je kombinacija. Ovaj desert je stvoren baš za svako društvo ili za one lijepe trenutke kad želite napraviti nešto za dušu, za sebe.“
Sastojci
Prhko tijesto
- 200 g brašna
- 100 g bademovog brašna
- 150 g maslaca
- 80 g šećera u prahu
- 1 jaje
- korica jednog limuna
Krema od ricotte
- 250 g ricotta sira
- 100 g grčkog jogurta
- 200 ml tekućeg slatkog vrhnja
- 110 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 3 jaja
- korica jednog limuna
- 10 g gustina
Karamelizirane smokve
- 500 g smokava
- 3 žlice smeđeg šećera
- 50 ml domaćeg ruma za kolače
Priprema
Prhko tijesto
Od svih sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto. Napravite od njega disk, obložite ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na sat vremena.
Kalup za tart namažite maslacem i pospite brašnom. Hladno tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte između dva papira za pečenje na veličinu kalupa za tart. Utisnite pažljivo tijesto po rubovima i stranicama tarta. Spremite kalup u hladnjak dok ne napravite kremu.
Krema
Izmiksajte sve sastojke za kremu. Morate dobiti glatku smjesu bez grudica.
Izvadite kalup iz hladnjaka i ulijte kremu u kalup s tijestom.
Upalite i ugrijte pećnicu na 170°C. Pecite tart do zlatno žute boje (cca 40 minuta).
Karamelizirane smokve
Dok se tart peče pripremite smokve. Izrežite smokve na četvrtine (ne gulite im koru). Pomiješajte smeđi šećer i rum u jednu zdjelicu. Uronite svaku četvrtinu u rum i šećer (pažljivo).
Tart izvadite iz pećnice i posložite uredno smokve na vrh kreme. Vratite u pećnicu da se smokve kratko zapeku još otprilike 7 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite.
Fotografija: Tirkizna



