Ako i vi želite izraditi ovakvu jestivu umjetnost i zadiviti vaše goste vizualno zanimljivom, a okusom finom slasticom, pripremite ove spiralne keksiće po receptu naše nove suradnice, Slađane Rože, s bloga sladinikolacic.blog.
Sastojci
- 250 g omekšalog maslaca
- 120 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 350–380 g mekog brašna (po potrebi dodati još malo)
- prstohvat soli
Za punjenje od malina
- 200 g malina (svježe ili smrznute)
- 80–100 g šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica gustina
- 1 žlica vode
I još
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Prvo pripremite punjenje od malina tako da u manji lonac stavite maline, šećer i limunov sok. Kuhajte na umjerenoj vatri dok maline ne puste sok i ne omekšaju (otprilike 2 do 3 min). Zatim gustin razmutite u vodi i dodajte u maline pa miješajte još minutu da se sve zgusne. Sklonimo sa štednjaka i ostavite da se potpuno ohladi. Punjenje mora biti gusto i čvrsto kako ne bi curilo prilikom uvijanja.
Zatim pripremite prhko tijesto. Pjenasto umutite omekšali maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte jaje i kratko sjednite. Zatim postepeno dodajte brašno i sol, miješajući samo dok se formira glatko, mekano tijesto.
Tijesto uvijte u foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta da se stegne.
Kad se tijesto steglo krenite formirati vijenčiće. Od ohlađenog tijesta uzimajte male komade (veličine oraha) te svaki komad valjajte u tanki valjak, dužine oko 15 cm. Za svaki kolačić napravite 2 valjka, jedan ostaje čist, a na drugi stavljamo tanku liniju punjenja, samo s jedne strane. Zatim valjke stavite jedan pored drugoga, tako da je punjene okrenuto prema van. Lagano ih uvijte u spiralu tako da se jasno vidi izmjenjivanje crvene i bijele trake.
Kada dobijete lijepu spiralu savijte ju u krug – vjenčić. Spojite krajeve i blago pritisnite prstima da se zalijepe. Stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 175°C, oko 12 do 15 minuta. Vjenčići trebaju ostati svijetli, a samo donja strana blago porumeniti.
Kada se ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Fotografija: sladinikolacici.blog



