Na Facebook stranici Nešto slatko by Katarina koju vodi naša suradnica Katarina Paoletić pronašle smo recept za kolačiće koje ona opisuje kao „raj za nepce“ i to ne samo zbog okusa, već i zbog trajanja pipreme – u manje od sat vremena kolačići su spremni za degustaciju.
Sastojci
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 200 g maslaca (ledenog)
- 1 žumanjak
Krema od pistacija
- 250 g očišćenih, tostiranih pistacija + 50 ml vrućeg mlijeka
- 250 g vrhnja za šlag
- 250g krem sira ili mascarponea
- 4 žlice šećera u prahu
I još
- svježe maline
Priprema
Tijesto
Sve navedene sastojke stavite u zdjelu i zamijesite tijesto. Jako je važno da svi sastojci budu jako hladni. Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na petnaestak minuta. Ohlađeno tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tanko i pomoću okruglog izrezivača režite krugove. Krugove tijesta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C/10 minuta.
Pečene krugove ostavite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kremu od pistacija.
(ja sam imala izrezivač promjera cca 10 cm i dobila sam 12 komada kolačića, odnosno 24 kružića).
Krema od pistacije
Prije svega napravite pastu od pistacija. Tostirane pistacije (dakle tople su) stavite u multipraktik i dodajte malo mlijeka.
Blendajte dok ne dobijete glatku pastu pistacija.
Mlijeko dodajte po potrebi. Pasta ne smije biti rijetka, ali mlijeko je potrebno kako biste dobili lijepu, glatku masu, a ne prah.
Kada pasta bude gotova (cca 10 minuta),vrhnje za šlag izmiksajte, pa mu dodajte šećer, mascarpone i pastu. Sjedinite, stavite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje i počnite slagati kolačiće.
Slaganje
Kružić prhkog tijesta, krema, kružić prhkog tijesta, krema i maline na vrh.
Kolačići su odmah spremni za degustaciju, ali dobro je ako se možete strpjeti i ipak ih staviti u hladnjak na pola sata.
Fotografija: Nešto slatko by Katarina