Recept za ukusne cimet rolice ovaj put s nama dijeli Josip Gavran s bloga Woodie Foodie, a sigurne smo kako će miris koji će se proširiti vašom kuhinjom prilikom njihove izrade pojačati blagdanski duh.
Sastojci
Za tijesto
- 100g šećera
- 500ml vrućeg mlijeka
- 160g otopljenog maslaca
- 7g suhog kvasca
- 600g glatkog brašna
- 90g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice soli
Za fil
- 70g maslaca sobne temperature
- 150g sitnog smeđeg šećera
- 2 žlice cimeta
- 20g maslaca sobne temperature
- 40g otopljenog maslaca za premaz
Za preljev
- 140g President krem sira sobne temperature
- 35g maslaca sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 130g šećera u prahu
- 30ml mlijeka
Priprema
U velikoj posudi sjedinite šećer, toplo mlijeko i otopljeni maslac. Zatim dodajte i kvasac, kratko promiješajte pa odložite sa strane na barem pet minuta. Dodajte brašno te rukom umijesite tijesto. Tijesto je spremno kada se ne lijepi za posudu. Prekrijte posudu krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu sat vremena. Tijesto je gotovo kada se udvostruči.
Tijestu dodajte prašak za pecivo, sol i 90 g glatkog brašna pa ponovno umijesite. Prebacite na čistu površinu i razvaljajte u pravokutnik debljine 1cm.
Zatim maslac špatulom ravnomjerno razmažite po tijestu, pospite šećerom i cimetom pa lagano sve zajedno utisnite u tijesto. Lagano zarolajte, presijecite na otprilike 14 dijelova i stavite na pleh kojeg ste prethodno premazali maslacem sobne temperature. Razmak ne smije biti preveliki kako vam rolice ne bi otišle u širinu. Lagano utisnite svaku rolicu pa ponovno prekrijte krpom. Vratite na toplo mjesto na još 30 minuta. Premažite otopljenim maslacem pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, na otprilike pola sata. Pečene rolice ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
U posudi mikserom sjedinite krem sir i maslac, dodajte potom ekstrakt i šećer u prahu pa ponovno sjedinite. Za kraj dodajte mlijeko pa još jednom sjedinite. Premažite rolice i uživajte.
Fotografija: Woodie Foodie



