Ova pistacio gnijezda vrlo su popularna s obzirom na to da su u zadnje vrijeme svi ludi za slasticama s pistacijom, a recept za njih donosi nam Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
Za smjesu
- 150 ml vode
- 50 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 120 g margarina (ili maslaca)
- 80 g bijele čokolade (posne)
- 120 g mljevenih pečenih pistacija (neslanih)
- 200 g mljevenog keksa
I još
- oko 60 g sjeckanih pistacija
- krema od pistacije za punjenje
Priprema
Za smjesu u lonac stavite vodu, šećer i vanilin šećer, dodajte nasjeckani margarin i bijelu čokoladu izlomljenu na kocke pa zagrijavajte na jačoj vatri dok ne provrije. Skinite sa vatre. Potom dodajte mljevenu pistaciju i keks i još jednom dobro promiješajte.
Savjet: Mljevenu pistaciju možete kombinirati i sa lješnjacima u željenom omjeru ili koristiti samo lješnjake za smjesu a sjeckanu pistaciju za oblaganje kuglica.
Ostavite smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Možete na kratko staviti u frižider, ali en predugo kako smjesa ne bi pucala prilikom formiranja.
Za oblikovanje uzimajte žličicom po malo smjese i oblikujte kuglice. Redajte ih na tacnu. Potom svaku kuglicu uvaljajte u sjeckanu pistaciju. Na kraju svaku kuglicu malo spljoštite prstima i pažljivo napravite malo udubljenje na sredini, prstom ili drškom kuhače.
Savjet: Kako bi smjesa manje pucala nemojte naglo utisnuti rupicu već malo po malo, a pritom pridržavajte kuglice prstima druge ruke tako da se ne širi i ne puca. Ako i popuca malo, nikakav problem.
Gnijezda stavite u hladnjak na kratko da se ohlade i stegnu, a potom vrećicu s nastavkom po želji napunite kremom od pistacija i utisnite ju u svako gnijezdo. Neka krema bude hladna kako bi lakše mogli puniti gnijezda. Kada se sasvim ohlade možete ih poslužiti.
Fotografija: Mystic Cakes



