Prošle godine knedla kolač je „rušio“ Internet, a ove je godine naša suradnica Antonia Jagodić odlučila provjeriti zašto je toliko popularan i zaključila da joj je sada žao što ga nije probala prije. U nastavku donosimo njezin recept za knedla kolač.
Sastojci
Posip
- 200 g krušnih mrvica
- 4 žlice šećera
- 50 g maslaca
Fil sa šljivama
- 1 kg šljiva
- 80 g šećera-
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od vanilije
Krema
- 1 l mlijeka
- 150 g šećera
- 150 g griza
- 1 vanilin šećer
Priprema
Posip
Na maslacu popržite krušne mrvice i šećer do zlatne boje, pazite da ne izgori.
Fil sa šljivama
Šljive očistite i narežite na manje komadiće, dodajte šećer i vanilin šećer i kuhajte na laganoj vatri petnaestak minuta da šljive puste sok i da se otopi šećer. Nakon što su šljive omekšale možete ih usitniti blenderom, a i ne morate – ovisi o tomu kako volite. Dodajte puding od vanilije u prahu (možete ga izmutiti u malo vode) i vratite na laganu vatru dok se ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte.
Krema
Mlijeko i šećer stavite na vatru da zakuha. Kada zakuha, dodajte griz i lagano kuhajte dok se ne zgusne.
Slaganje
Slažite kolač na sljedeći način:
– posip – pola kreme – voćni fil – ostatak kreme – posip
Fotografija: Antonia Jagodić