Sigurne smo da među vama ima puno ljubitelja malina pa će vam recept za ovu laganu i osvježavajuću tortu koji je s nama podijelila Mirjana Marčinko s bloga Od slatkoga slađe doći odlično.
Sastojci
Podloga
- 150 g maslaca
- 250 g mljevenog keksa
- 80 g rezanih badema
- 7 žlica mlijeka
Krema
- 3 jaja
- 20 g šećera
- 150 g bijele čokolada
- 500 g sira mascarponea
- 300 ml gustog jogurta
- 4 lista želatine
Žele
- 450 g malina (svježih ili smrznutih)
- 20 g šećera
- 4 lista želatine
- 150 ml vode
Sastojci za ukrašavanje
- bijela čokolada
Priprema
Podloga
Mikserom umutiti mljeveni keks i otopljeni maslac, umiješati rezane bademe i mlijeko.
Podlogu kalupa promjera 28 cm premazati maslacem, a rub obložiti masnim papirom.
Smjesu utisnuti u kalup. Hladiti u hladnjaku dok se priprema krema.
Krema
Jaja i šećer umutiti mikserom te kuhati u loncu za kuhanje na pari dok smjesa do postigne temperaturu od 72 ˚C.
Skloniti s vatre, dodati kockice bijele čokolade i miješati dok se ne otopi.
Uliti u drugu posudu i hladiti uz povremeno miješanje.
Sir i jogurt umiješati u ohlađenu smjesu od jaja.
Listiće želatine preliti toplom vodom i ostaviti nekoliko minuta.
Izliti vodu te želatinu otopiti na tihoj vatri (ne smije prokuhati).
Želatinu dodati kremi, umiješati mikserom i kremu izliti preko podloge.
Hladiti u hladnjaku 3 sata.
Žele
U blenderu usitniti 200 g malina.
Želatinu preliti toplom vodom (150 ml) i nakon 2 minute topiti na laganoj vatri.
Dodati usitnjene maline i 250 g cijelih malina, umiješati i preliti preko kreme od sira.
Tortu hladiti najmanje 10 sati, ukrasiti bijelom čokoladom i poslužiti.
Fotografija: Od slatkoga slađe