Iako je do Božića ostalo još jako malo, još uvijek stignete pripremiti različite keksiće kojima ćete sladiti obiteljska druženja – evo recepata za 4 vrste koje možete pripremiti u zadnji tren, a koje na naš portal stižu zahvaljujući Ivani Basarac s Instagram profila volim.slano_jedem.slatko.
Limun raspucanci
Sastojci
Limun krema
- 2 žumanjka
- naribana korica 1 limuna
- 67 g šećera
- 40 g soka od limuna
- 37 g maslaca sobne temperature
Raspucanci
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- naribana korica 2 limuna
- 80 g maslaca
- 15 g soka od limuna
- 2 jaja
- žuta boja (po želji)
- 300 g brašna
- 5 g praška za pecivo
I još
- šećer u prahu za uvaljati raspucance
Priprema
Limun krema
Pomiješati sve sastojke osim maslaca. Kremu kuhati na pari dok se ne zgusne, procijediti kroz cjedilo, dodati maslac. Ohladiti na sobnu temperaturu. Nemojte koristiti metalno posuđe i pribor!
Raspucanci
Šećer pomiješati s prstohvatom soli pa prstima utrljati koricu limuna. Uliti otopljeni maslac i limunov sok, pomiješati pa dodati jaja i boju. Dodati prosijano brašno i prašak za pecivo. Dobro sjediniti pjenjačom. Tijesto ohladiti u hladnjaku 2-3 sata. Oblikovati kuglice (15 g), uvaljati ih u šećer u prahu, peći na 180 °C 10-12 minuta. Toplim raspucancima utisnuti udubine drškom kuhače. Ohladiti, puniti limun kremom.
Schwarzwald keksi
Sastojci
Ganache
- 300 g bijele čokolade
- 100 g mliječnog vrhnja za šlag
Keksi
- 270 g brašna
- 50 g kakaa
- 120 g šećera u prahu
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
Glazura
- 200 g tamne čokolade
- 2 žlice ulja
I još
- marmelada od višanja
- sjeckana čokolada
Priprema
Ganache
Na pari otopiti bijelu čokoladu i vrhnje za šlag. Ohladiti u hladnjaku 3 sata.
Keksi
Izmiksati prosijane suhe sastojke, jaja i maslac. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ohladiti ga u hladnjaku 1 sat.
Razvaljati, rezati modlicama – pola napraviti s rupicom, pola bez. Peći na 180 °C 7-9 minuta.
Glazura
Čokoladu i ulje otopiti na pari. U mlaku glazuru umočiti kekse s rupicom pa ih posuti sjeckanom čokoladom. Ostaviti da se čokolada stegne. Izmiksati ohlađeni ganache, staviti ga u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, pa ga istisnuti na kekse bez rupice (sredinu ostaviti praznu). Na vrh staviti keks s čokoladnom glazurom, a sredinu puniti marmeladom od višanja.
Husari s makom
Sastojci
- 200 g brašna
- 110 g mljevenog maka
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 130 g maslaca sobne temperature
I još
- džem od malina
Priprema
Mikserom sjediniti sve sastojke osim džema. Tijesto ohladiti u hladnjaku. Oblikovati kuglice, sredinu utisnuti drškom kuhače. Peći na 180 °C 10-12 minuta. Puniti džemom od malina.
Čoko keksići
Sastojci
- 125 g maslaca sobne temperature
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 20 g bjelanjaka sobne temperature
- 125 g brašna
- 25 g kakaa
Priprema
Pjenasto umutiti maslac, šećer u prahu i sol. Dodati bjelanjke, još malo miksati. Dodati prosijano brašno i kakao pa sjediniti na najnižoj brzini miksera.
Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istisnuti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Sredinu utisnuti pobrašnjenom drškom kuhače. Ohladiti 1 sat u zamrzivaču.
Peći na 150 °C oko 15 minuta. Kekse puniti ganacheom ili čokoladnim namazom.
Fotografija: Ivana Basarac