Zobeni tart sa šumskim voćem

Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup ovaj nam je tjedan poslala recept za zobeni tart sa šumskim voćem,  za kojji kaže da je “fina, osvježavajuća i zdrava ljetna poslastica”.

Sastojci
(za okrugli kalup promjera 24 cm)
Tijesto
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 jaje
  • žlica ekstrakta vanilije
  • 100 – 120 grama maslaca (možete staviti i kokosovo ulje ako ga imate)
  • 3 žlice meda
  • 1-2 jušne žlice chia sjemenke
  • 1-2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki
  • 2-3 jušne žlice kokosova brašna
  • 3 žlice hladne vode i po potrebi 2 žlice mlijeka (ako je tijesto dobre gustoće, ovo možete i smanjiti)
Nadjev
  • 125 grama borovnica
  • 125 grama malina*
  • malo zobenih pahuljica za posip
Priprema

Zobene pahuljice sameljite u blenderu/sjeckalici/multipraktiku da dobijete zobeno brašno: ne mora biti iznimno sitno, čak je i fora ako koja pahuljica ostane krupnija.

U tako dobiveno zobeno brašno dodajte otopljeni maslac, 1 jaje, ekstrakt vanilije, chia sjemenke, lanene sjemenke, kokosovo brašno, med i zamijesite tijesto. Ovisno o gustoći koju dobijete, dodajte koju žlicu hladne vode ili mlijeka. Zbog zobenih pahuljica neće izgledati kao klasično prhko tijesto – barem je meni ispalo nešto gnjecavije, ali zato je kad se ispeče sasvim dovoljno čvrsto i ukusno!

Kalup namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Tijesto prstima utisnite u kalup obložen papirom za pečenje tako da i rubovi kalupa budu obloženi tijestom. Moje se malo lijepilo pa mi je trebalo nešto više strpljenja, ali kad sam ga konačno rasporedila, sve je bilo u redu.

Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Zatim izvadite i dodajte voće i posip od još malo zobenih pahuljica i pecite još desetak minuta. Ja voće nisam dodatno zaslađivala jer su borovnice i maline i same bile dovoljno slatke, no tko želi, može ih malo zasladiti medom.

Fotografija: Strawberry soup

Ispis

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.