Izgradili slatki, jestivi vrt za pomoć djeci oboljeloj od raka

Početkom ovog mjeseca u njemačkom gradu Essenu u sklopu sajma Germany’s Cake & Bake održana je izložba Sweet impressions s ciljem prikupljanja novca za pomoć djeci oboljeloj od raka i njihovim obiteljima.

Na samu ideju o ovakvoj izložbi s ciljem prikupljanja novca za oboljelu djecu došla je u studenom prošle godine tijekom Cake Mastera umjetnica Val Seitz, o kojoj smo na našem portalu već pisali. Ona se tada s Mikeom Iffertom, šefom sajma dogovorila da joj da prostor od 11 x 7 metar u kojem će ona i njezini kolege umjetnici izložiti svoje radove te ih prodavati na aukciji kako bi sakupili novac za Esssener Elterninitiative – organizaciju koja pomaže roditeljima djece oboljele od raka da tijekom liječenja djece stanuju u zgradi blizu bolnice, kako se ne bi morali odvajati od svoje djece.

„Zajedno s Isabel Tamargo iz Španjolske sam sklopila plan, pozvala Corinnu Maguire iz Irske  i Sophiju Fox iz Portugala da nam se pridruže u organizaciji te još 56 umjetnika iz cijelog sveta, koji su donijeli svoja umjetnička  djela, pomogli pri ‘gradnji’ štanda, prodaji kupona za tombolu, prodaji makaronsa i keksića te pri aukcioniranju slatkih tvorevina.“ – rekla je za naš portal Val Seitz.

Među šezdesetak umjetnika koji su zajedničkim radom stvorili predivnu slatku priču bila je i Ivana  Žabjačan iz Hrvatske: „Kada još nismo znali da ćemo ići osobno za Essen, ideja je bila da napravim dekorirane medenjake i možda neki mali panj s figuricom za izložbu i to pošaljem. Međutim, kada sam javila Val da stižem gore, moj je panj u njihovim željama narastao u skoro 2 metra visoko mlado drvo (smijeh). Naravno, odmah su krenule ideje kako to izvesti i dopremiti na sajam. Srećom, lako sam nagovorila muža da mi pomogne s izradom konstrukcije za drvo, ali i da ponesemo hrpu alata pa da pri sastavljanju izložbe bude majstor za sve. Medenjaci nisu bili uključeni u aukciju, kao ni makaronsi druge kolegice, već su se prodavali direktno na štandu. Tako da sam radila 2 elementa.“, priča nam Ivana, koja, kao majka troje djece, ni trentuka nije dvojila o sudjelovanju u ovom projektu. Osim prilike da pomogne djeci, Ivana kaže da joj je čast što je na ovom projektu imala priliku surađivati sa skupinom vrhunskih svjetskih umjetnika te da je upravo nevjerojatno koliko se prazni prostor transformirao u priču u samo nekoliko sati i „kako je svaki element postao dio cjeline kao da ga je radila jedna ruka a ne njih šezdesetak“ – ističe Ivana, kojoj je osobito drago i što su radovi nakon aukcije otišli na razne strane Europe pa je tako njezino drvce završilo u Nizozemskoj.

Osim Ivane, u stvaranju ove divne priče sudjelovala je i Marjana Barukčić Antunović, koja je rođena u Bosni i Hercegovini, a danas živi u Švicarskoj. Ni njezino sudjelovanje ni trenutka nije bilo upitno jer kao majka dvoje djece suosjeća s roditeljima oboljele djece i uvijek rado uskače djeci u pomoć.

„Sudjelovanje u ovoj kolaboraciji je neopisiv osjećaj i velika mi je čast bit mali dio ovog velikog projekta, koji su naše cure uspjele dignuti na noge. Ja kad se primim posla radim sa srcem, tako sam i ovdje pustila srce da govori i složila sam ovu meni slatku figuru.“. opisuje nam Marjana, ističući da se nada da će novac prikupljen ovim projektom uvelike pomoći djeci.

I Milka Von Essen Vilovski, porijeklom s naših područja, sudjelovala je u stvaranju slatke čarolije za pomoć onima kojima je najpotrebnije.  

„. Za mene je Sweet Impressions bio divna prilika da zajedno s umjetnicima i ljudima koje cijenim budem dio projekta koji će imati divnu svrhu – pomoć djeci obojleloj od raka. I sve to u obliku prelijepog impresionističkog vrta punog prelijepih slatkih čuda. Bila mi je čast i zadovoljstvo napraviti malu čokoladnu bistu od dvadesetak centimetara visine. Atmosfera na sajmu je bila divna, ljudi su kupovali tombolu i s osmjehom šetali kroz naš vrt. Ali najvažnije je bilo, da smo ujedinjenim snagama učinili sve da što više novca skupimo u humanitarnu svrhu. Samim tim meni je srce na mjestu.“ – kaže Milka.

Idejna začetnica Val Seitz napominje da osim spomenutih umjetnica, osobita zahvala ide Mladenu Laziću (Slatke Dekoracije Dugo Selo) i Danijeli Križ jer su oni, uz Ivanu, Marjanu i Milku, uvelike doprinijeli uspjehu cijele ove akcije.

Na kraju treba napomenuti kako je tijekom ove slatke akcije prikupljeno više od 7.000 eura za pomoć djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima.

Fotografije: Sweet impressions

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.