Akcija #recimoimhvala: Lucija Lukić: „Prekovremene sate ne možemo ni prebrojati – neka nam ova akcija bude zahvala za sve što radimo“

Pulskoj mladenki Luciji Lukić radost planiranja vjenčanja poremetilo je širenje virusa Covid-19 – ipak, vjeruje da će ove jeseni izricanje sudbonosnog „da“ proslaviti uz svadbenu tortu koju će dobiti u sklopu naše akcije #recimoimhvala.

Stručna prvostupnica sestrinstva Lucija Lukić svoje je zanimanje odabrala još u ranom djetinjstvu kada je članu njezine obitelji trebala medicinska pomoć. Od malih je nogu bila okružena zdravstvenim djelatnicima koje je uvijek rado gledala, promatrala što i kako rade te od njih učila, i upravo se tako rodila ljubav prema poslu koji danas radi. „Ni u jednom trenutku nisam sumnjala u svoj odabir. Zaposlena sam na odjelu neurologije, cerebrovaskularni odjel, ali sam u doba epidemije Covid_19 bila na ispomoći na odjelu infektologije Opće bolnice Pula. Došla sam kao ispomoć na samom početku pandemije te ostala sve do posljednjeg otpuštenog pacijenta. U poslu koji radimo spremni smo na sve uvjete, na sve situacije ali ovo nam je bilo nešto sasvim novo. Učili smo iz dana u dan, slušali smo upute epidemiologa i moram priznati da smo se odlično snašli u situaciji koja se svakodnevno mijenjala. Najveći izazovi su nam bili pravilno oblačenje i svlačenje zaštitnih odjela ispod kojih nije nimalo lako raditi, pogotovo u našim dvanaestosatnim smjenama.  Isto kao i nama, i našim hospitaliziranim pacijentima ova je situacija bila nešto sasvim novo, s njima smo bili gotovo mjesec dana njihovog boravka na odjelu, bilo je i lakših i težih dana.“ – govori Lucija.

Planove o svom danu iz snova ona i njen zaručnik počeli su kovati na samom početku godine, uzbuđeni i sretni, ni ne sluteći što će se sve ubrzo dogoditi.  „Taman u doba organizacije krenula je epidemija i sva naša planiranja stavljena su na čekanje. Lokaciju smo potvrdili, popis gostiju je dugačak, epidemiolozi javljaju da nema većih okupljanja, da se granice zatvaraju i tu je nastala lagana panika. Ali onda smo sami sebi rekli, biti će što bude, čekat ćemo da ovo prođe i onda ćemo nastaviti. I tako je i bilo, Covid je popustio, mjere su popustile, nastavili smo s organizacijom vjenčanja. Broj gostiju ostao je isti i nadamo se da će do samog dana vjenčanja on moći ostati takav.“ – osvrnula se na situaciju koja ih je zatekla pri planiranju svadbe.

Lucija i njen odabranik, iako su oboje rođeni u Puli, svoju su ljubavnu vezu započeli u studentskim danima, u Zagrebu gdje su se oboje školovali.  „Zaručnik i ja upoznali smo se u Zagrebu. On je bio peta godina građevine, a ja sam bila prva godina sestrinstva. Upoznali smo se u Istarskom klubu mladih i od tada, evo već osam godina, naša ljubav traje. Oboje se rado vraćamo u Zagreb i pamtimo lijepe uspomene studiranja, ali ljubav prema moru, prema Istri bila je jača i vratili smo se doma i odlučili da ćemo živjeti ovdje. Naše vjenčanje održati će se u Stanciji Negričani, okolica Pule.“ – ispričala nam je Lucija o početku njihove ljubavi koju uskoro planiraju okruniti brakom.

Odluku o svadbenoj torti još nisu donijeli, budući da im se ukusi razlikuju pa su to odlučili prepustiti osoblju slastičarnice. „Zaručnik bi želio čokoladnu ili s orasima, a ja bih željela voćnu i stoga smo odlučili da ćemo izbor ostaviti slastičarnici koju izaberemo, tako da nam bude iznenađenje. O izgledu torte smo se odmah složili, kako će samo vjenčanje biti u rustikalnom stilu, takav i izgled torte želimo.  Broj katova će ovisiti o broju ljudi koje ćemo imati na vjenčanju, a to je otprilike 140.“

Na kraju se osvrnula na akciju #recimoimhvala te rekla: „Svim zdravstvenim djelatnicima koji su bili dio ove hrabre borbe s virusom Covid-19, poručila bih da se pridruže ovoj hvalevrijednoj akciji. Radimo u teškim uvjetima, često smo potplaćeni, prekovremene sate jedva da više možemo i prebrojati, dane bez obitelji također, neka nam barem ovakva akcija bude zahvala za sve što radimo. I neka nam naš najljepši dan u životu bude uljepšan prekrasnom svadbenom tortom. “

Fotografije: Lucija Lukić

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.