Zobeni cupcakesi od borovnica

Recept za ukusne i zdrave cupcakese od borovnice s nama je podijelila Nikolina Dianežević s bloga The Slice of Life i The Slice of FIT Life.

Sastojci (za oko 12 komada)
Za cupcakese
  • 150 g zobenog brašna (ili sitno samljevenih zobenih pahuljica)
  • 100 g rižinog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 115 g kokosovog ulja
  • 1,5 žlica meda
  • 1 jaje
  • 60 g grčkog jogurta
  • 180 ml bademovog ili zobenog mlijeka (ili nekog drugog po želji)
  • 1 žličica arome vanilije
  • 125 g borovnica (zamrznutih ili svježih)
Za kremu i dekoraciju
  • 350 g posnog sira glatke teksture
  • 25 g kokosovog ulja
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica arome vanilije
  • Borovnice i kokosov čips po želji, za dekoraciju
Priprema
  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: zobeno brašno, rižino brašno, prašak za pecivo, sodu i prstohvat soli. Pećnicu ugrijte na 175°C.
  2. Kokosovo ulje otopite na laganoj vatri pa maknite s vatre, umiješajte i med te pomiješajte pjenjačom. Dodajte tome i mlijeko, jogurt, aromu vanilije te razmućeno jaje.
  3. Mokre sastojke kratko pomiješajte sa suhima, tek toliko da se povežu. Kuhačom umiješajte i borovnice (ako koristite smrznute, ne morate ih odmrzavati).
  4. Koristite silikonski lim za pečenje muffina, a ako nemate takav, samo obložite običan lim za muffine papirnatim košaricama. Udubine napunite do ¾ visine smjesom. Pecite u ugrijanoj pećnici oko 20-25 minuta. Pečene muffine ostavite da se ohlade.
  5. Za kremu pomiješajte posni sir (koji mora biti bez grudica), otopljeno kokosovo ulje, med i aromu vanilije. Time punite slastičarsku vrećicu te istisnite kremu na ohlađene muffine. Krema mora biti čvrste konzistencije, ako nije, stavite je par minuta u hladnjak. Ukrasite s po par borovnica i sušenim kokosovim čipsom, po želji.
  • Ova slastica ne sadrži bijelo pšenično brašno i ima manju količinu glutena zbog korištenja zobenog brašna tj. samljevenih zobenih pahuljica. Ne sadrži bijeli šećer nego malo meda, a umjesto eventualnih maslaca ili margarina korišteno je ekstra djevičansko kokosovo ulje visoke kvalitete.

Cupcakesi nisu baš pogodni za držanje u hladnjaku jer postanu pretvrdi. Eventualno ih izvadite pola sata prije konzumacije kako bi „otpustili”.

Fotografije: The Slice of FIT Life

Ispis

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.