Znanstvenik upozorava: Ne jedite dno korneta!

Svi ljubitelji sladoleda uživaju u onom posljednjem grizu, dnu korneta napunjenom čokoladom, no kemičar sa Sveučilišta Utrecth upozorava kako se dno korneta ne smije jesti.

Nema ništa slađe i ukusnije od zadnjeg zagriza kupovnog sladoleda u kornetu, koji je napunjen ukusnom čokoladom, no profesor anorganske kemije i katalize, Bert Weckhuysen, sa Sveučilišta Utrecth u Nizozemskoj upozorava kako se dno korneta ne bi smjelo jesti zbog kemijskih procesa koji se provode kako bi se dobila ukusno čokoladno dno. Kako se čokolada na dnu korneta ne bi otopila prije nego što se do nje dođe, odnosno kako ne bi bila ni pretekuća ni prečvrsta, tijekom industrijske proizvodnje vrši se proces hidrogeniranja, odnosno, dodavanja molekula dihidrogena u drugi spoj, u ovom slučaju zasićenih masnih kiselina u čokoladu, kako bi se promijenila točka topljenja čokolade. Poznato je kako zasićene masne kiseline  imaju loš utjecaj na ljudsko zdravlje. Brojna su znanstvena istraživanja dokazala kako zasićene masne kiseline povisuju kolesterol, koji je uzročnik kardiovaskularnih bolesti.  Isto tako važno je znati da su kupovni korneti, osim zasićenih masnih kiselina, prepuni i šećerom, konzervansima te drugim štetnim spojevima.

Izvor: Fanpage, Gentside

Fotografija: Kate Bošković

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.