Zbog prisutnosti mliječnog alergena iz prodaje se povlače Bonvita sladoledi

Iz prodaje se, zbog prisutnosti mliječnog proteina, povlače proizvodi Bonvita Bon-Ice Rice Milk Chocolate 100 g, Bonvita Bon-Ice Dark Chocolate 100 g i Bonvita Bon-Ice “Dark & Nibs” 60 g, svih lot brojeva i datuma „najbolje upotrijebiti do“.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o povlačenju tri sladoleda Bonvita Bon-Ice Rice Milk Chocolate 100 g, Bonvita Bon-Ice Dark Chocolate 100 g i Bonvita Bon-Ice “Dark & Nibs” 60 g, svih lot brojeva i datuma „najbolje upotrijebiti do“, zbog mogućnosti da proizvodi sadrže mliječni protein koji nije naznačen na deklaraciji, zbog čega navedeni proizvodi mogu predstavljati potencijalnu opasnost za osobe alergične na mlijeko. Osobe koje nisu alergične na mlijeko mogu normalno nastaviti korisiti proizvod bez ograničenja

„Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o pružanju informacija o hrani potrošačima, kojom se izmjenjuju i dopunjuju Uredbe ( EC) br. 1924/2006 i (EC) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća Direktive 2000/13 / EZ Europskog parlamenta i Vijeća, Direktive Komisije 2002/67 / EZ i Direktive Komisije 2002/67 / EZ 2008/5 / EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004.“ navodi se na stranici Hrvatske agencije za hranu.

Sporni proizvod iz Nizozemske na tržište Republike Hrvatske stavlja subjekt u poslovanju s hranom BIOVEGA d.o.o., Majstorska 1E, Zagreb, na čijim mrežnim stranicama stoji obavijest o tomu da su putem međunarodnog sustava Brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF)  zaprimili obavijest od Europske komisije zbog sumnje u prisutnost alergena mliječnog proteina koji se u proizvodu nalazi u tragovima.

„S ciljem osiguranja najviše razine sigurnosti molimo kupce koji su preosjetljivi na mlijeko i mliječne proteine da proizvod vrate u najbližu bio&bio trgovinu, gdje će im biti osiguran povrat novaca ili zamjenski proizvod.“ – stoji u priopćenju na njihovoj stranici.

Izvor: Hrvatska agencija za hranu

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.