Zbog manjka slastičara u županiji, uveli srednjoškolski program

Nakon provedenog istraživanja tržišta rada u Krapinsko-zagorskoj županiji koje je ukazalo na manjak radnika u području slastičarstva, u ovoj je školi uveden program za obrazovanje slastičara.

U srednjoj školi Pregrada, učenici se u program slastičar upisuju u okviru sektora Turizam i ugostiteljstvo, a program je u školu uveden temeljem ispitivanja tržišta rada unutar Krapinsko – zagorske županije koje je ukazalo na potrebu za radnicima te struke.

Za školsku godinu 2018./2019. planira se upis jednog kombiniranog razrednog odjela s tri programa: 10 kuhara, 10 slastičara te 6 konobara, a za navedene programe nema bodovnog praga. Obrazovanje u programu slastičar traje tri godine, a prilikom upisa potrebno je dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja slastičara.

Cilj ovog programa je stjecanje znanja, vještina i stavova, odnosno kompetencija koje će učenicima omogućiti da po završetku školovanja samostalno obavljaju poslove i radne zadaće u zanimanju slastičar.

Tijekom školovanja u programu slastičar učenici stječu teoretska i praktična znanja od osnova slastičarstva do tehnoloških postupaka pri izradi slastičarskih proizvoda.

Po završetku škole učenicima se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci te polaganje majstorskog ispita.

Fotografija: Facebook stranica Srednja škola Pregrada

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.