Zbog keksa na sudu

Gotovo da nema osobe koja nije čula za Oreo kekse, no koliko ljudi zna za njihove prethodnike – Hydrox kekse?

Iza naziva Oreo keksi nalaze se dva okrugla čokoladna biskvita, međusobno spojena ukusnim kremastim punjenjem, a upravo oni su kopija Hydrox keksa, izrađenih na isti način, koji su se na tržištu pojavili još 1908., čak četiri godine prije lansiranja prve verzije Oreo keksa.

Ovog je tjedna Leaf Brands, proizvođač Hydroxa, na službenoj Facebook stranici objavio da je podnesena pritužbu američkoj Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC) kojom optužuju kompaniju Mondelez, proizvođača Orea, da prisiljavaju dućane da skrivaju Hydrox kekse kako bi se povećala prodaja Oreo keksa. Tim je potezom 110-godišnja bitka za tržište doživjela svoj vrhunac.

Kao dokaz ovih radnji usmjerenih protiv njih, priložili su fotografiju na kojoj je vidljivo da su njihovi keksi skriveni iza drugih proizvoda ili negdje izvan izravnog pogleda kupaca te su uvjereni da činjenica da zaposlenici Mondeleza pune police u trgovinama umjesto zaposlenika trgovina omogućuje skrivanje njihovih proizvoda. Na njihove su se tvrdnje osvrnuli i kupci koji su uočili da su Hydrox keksi zaista skriveni, a jedna je osoba čak napisala da su joj u dućanu rekli kako su iz Orea prijetili da će prestati dostavljati svoje kekse ukoliko se Hydrox keksi ne prestanu prodavati.

Glasnogovornik Mondeleza rekao je kako su uvjereni da optužbe nemaju temelja te kako vjeruje da je njihova posvećenost poslovanju s integritetom pretvorila Oreo u omiljeni keks u Americi.

Iako su naizgled keksi identični, razlika među njima ipak postoji, i to u okusu punjenja koje je kod Hydrox keksa slađe, a razlog tomu je što Hydrox sadrži više šećera, a Oreo sadrži i šećer i kukuruzni sirup.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.