Zarolani sladoled ovosezonski je hit u Cavtatu

Prijatelji Boris Čupić i Antonio Vidak stoje iza nove cavtatske slatke priče Prekala Rolls, a za naš su portal otkrili sve o razvoju svoje slatke, ledene priče.

Prije dva mjeseca u Cavtatu je otvoren štand Prekala Rolls na kojemu se služe neobični sladoledi. Riječ je o sladolednim rolicama koje se pripremaju na posebnim ledenim pločama na kojima temeperatura zna doseći i minus 35 stupnjeva.

Ove sladoledne rolice svoje su mjesto u Cavtatu našle zahvaljujući prijateljima Borisu Čupiću i Antoniu Vidaku, koji su inspiraciju dobili u Ljubljani, a zatim su spremno prionili razradi i realizaciji ove ideje. Njihove rolice koje su ime dobile po poznatoj konavoskoj poledici u kratkom su vremenu osvojile i domaće stanovništvo i turiste, a upravo njihovi sladoledi česti su razlog zbog kojih pojedinci iz Dubrovnika navrate do Cavtata.

S njima smo razgovarali o njihovim dosadašnjim uspjesima, ali i planovima za proširenje posla.

Prije dva mjeseca u Cavtatu je otvorena nova sladoledna atrakcija nazvana Prekala Rolls. Možete li nam predstaviti vašu ponudu, po čemu ste posebni?

Da li vam je itko ikada “srolao sladoled”­? I to ne samo običan sladoled, već drugačiji sladoled o svih koji ste do sada probali. Ako nije onda smo upravo mi i naše Prekala sladoledne rolice pravi izbor za vas.  Za razliku od običnog sladoleda one se ne miješaju satima, već u rukama našeg vještog osoblja nastaju neposredno pred vama, a spremne su za konzumaciju već nakon dvije do tri minute. Dakle, riječ je o sladolednom desertu koji još nije viđen na ovim našim prostorima.

Tko stoji iza ovog projekta i kako vam se uopće javila ideja za ovu posebnu vrstu sladoleda?

Iza ovog projekta stoji naša vesele i mlada ekipa na čelu s Borisom Čupićem i Antoniom Vidakom. Boris je ledene rolice prvi put vidio u Ljubljani, dobio inspiraciju pa s Antoniom razradio ideju, nabavio aparat i materijale, a već nakon mjesec dana, potražnja za Prekala rolls sladolednim rolicama narasla je do neslućenih razmjera. Interes medija također nije izostao.

Možete li nam ukratko opisati postupak izrade sladoleda?

Postupak izrade ovog šarmantnog deserta predstavlja pravi mali preformans. Dakle, sladolednu masu  koju nabavljamo od provjereno  najkvalitetnijih talijanskih proizvođača izlijevamo na ledenu ploču, koja radi po principu rashladnog uređaja te dostiže temperaturu i do – 35 stupnjeva Celzijevih. Obogaćujemo je sa sastojcima po vlastitoj recepturi te uz nekoliko grama našeg tajnog sastojka, uz pomoć jedne ili dvije špatule miješanjem i sjeckanjem, pred vašim očima pretvaramo u vrhunski sladoledni užitak. Zamrznutu smjesu razvučemo na ploču u tankom sloju i od nje radimo rolice. Potom tako dobivene rolice, stavljamo u biorazgradive čašice te poslužujmo uz svježe nasjeckano voće, šlag, mrvljene kekse, čokoladne preljeve i sl. Iako im je tekstura drugačija od klasičnog sladoleda, oni koji su ih probali tvrde da su oduševljeni.

Zašto ste svom poslu dali ime Prekala – što ono zapravo znači?

Sam naziv, koji obožavaju naši sugrađani, etimološki je vezan za jedan od najpoznatijih meteoroloških fenomena, čuvenu konavosku prekalu tj. poledicu, dakle val nadolazeće hladnoće, koja je karakteristična za Konavosko polje, odakle dolazimo, i koja kada se jednom doživi, pamti se cijeli život, baš poput okusa naših Prekala rolls sladolednih rolica.

Kako je izgledalo samo pokretanje posla – jeste li naišli na neke prepreke i što biste savjetovali drugim mladima koji se možda žele upustiti u vlastiti posao?

Svaki početak u poslovanju iziskuje iznimne napore. Prije svega, potrebno je osigurati početni kapital, a dosta vremena je utrošeno i na osmišljavanje čitavog projekta počevši od najsitnijih detalja kao što su žličice i rukavice s kojima radimo, zatim pregače, logo i sl.,  a i željeli smo da i naš štand izgleda posve drugačije od drugih. Htjeli smo stvoriti jednu sasvim novu priču, a sudeći prema potražnji i komentarima, u tome smo i uspjeli.

Prošlo je dva mjeseca od otvaranja, koliko ste zadovoljni dosadašnjim odazivom kupaca? Pokazuju li za ovu vrstu sladoleda već interes turisti ili lokalni stanovnici?

Što se tiče naših kupaca, imamo samo pozitivan feedback. Dnevno izbacimo 70 do 80 sladoleda, ovisno o tome kolika je gužva i kakvo je vrijeme  jer se naš štand nalazi na otvorenom, a i za vrijeme izrade svakog ovog sladolednog užitka potrebno je dvije do tri minute. Međutim,  za našim sladoledom su ludi ne samo stranci, već i lokalni stanovnici kojima nije teško doći čak i iz Grada po naš sladoled. Stoga, naša Prekala iz dana u dan – doslovno “gori”. Recimo, neki dan je došla jedna gospođa iz Grada s prijenosnim hladnjakom kako bi mogla doma djeci donijeti četiri sladoleda. Jesu li se naše rolice rastopile do grada, ne znamo, ali takve stvari nas čine sretnim. Budući da smo cjelokupni marketing vodili putem Facebooka i Instagrama, rezultat nije izostao, dok je stvar prestiža ovog ljeta na društvenim mrežama postala objava sa videima ili slikama naših sladoleda.

Koje okuse imate u ponudi i ima li među njima već onih koji se ističu po popularnosti? Hoćete li sadašnjoj ponudi u budućnosti pridružiti i druge okuse?

Kako naš kreativni tim nikada ne spava, već stalno obogaćuje našu ponudu te smišlja nove okuse, imamo paletu sladolednih okusa, prilagođenu različitim generacijama i  uzrastima. Fora je u tome da se njihovi okusi mogu prilagođavati sezoni odnosno trenutnoj ponudi svježeg voća, koje nabavljamo na obližnjoj tržnici. Dakle u svoju sladolednu rolicu možete umiješati voće, Nutellu, čokoladne kekse, kavu, sušene smokve, rum pa i maslinovo ulje. Naime, u punoj sezoni, najtraženije su rolice od sezonskog voća, dok su među mlađom populacijom najpopularniji Nutella te čokoladni keksi. Naravno, ništa bez grama našeg tajnog sastojka čistog užitka. Odrasli nam najviše traže alkoholne sladolede kao što su pina colada te  mojito s okusom limete ( iako tu ima alkohola tek toliko da zamiriše ), dok među mlađom generacijom, pravi street food hit su raffaelo i snickers. Naravno, to ne znači da na licu mjesta ne možete kreirati i vlastiti okus, međutim, imajte na umu da to činite na vlastitu  odgovornost (smijeh).

Rekli ste da ljudi dolaze iz Dubrovnika u Cavtat samo zbog vaših sladoleda. Imate li u budućnosti plan proširiti posao, ići i u druge gradove, Hoće li se u vašoj ponudi slastica moći uživati samo u toplijem dijelu godine ili namjeravate biti otvoreni cijelu godinu?

Kao što smo veće rekli, naš kreativni tim nikada ne spava te nam je u planu proširenje naše ponude i  na područje Grada Dubrovnika, pa možda čak i šire, jer jedna je Prekla rolls, a sve ostalo su samo sladoledi. Što se tiče ostalog dijela godine, u planu nam je više iznenađenje za naše sugrađane, ali neka to za sada ostane mala poslovna tajna.

I za kraj, koji su vaši omiljeni okusi sladoleda?

Kako smo mi ipak najviše vezani za naš rodni kraj, odnosno Konavle, naš omiljeni okus je Konavočica, sladoledna čarolija koja je prožete specifičnim aromama konavoskog kraja, dakle suhim smokvama, arancinima i kotonjatom.

Fotografije: Prekala rolls

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.