Zanimanje slastičar u srednjoj školi Topusko

Za upis u ovu školu ne postoji minimalni bodovni prag, ali zato postoje zdravstveni uvjeti koje budući učenici moraju ispuniti.

Srednja škola Topusko već šestu godinu zaredom upisuje učenike u obrazovni program slastičar koji je uveden zbog velike potražnje za slastičarima na tržištu rada.

Školovanje traje tri godine, a tijekom obrazovanja učenici izrađuju kolače, kreme, sladolede, razne dekorativne ukrase i trendovske slastice te naručuju i pripremaju sirovine i materijale. Sa slasticama izrađenim tijekom školovanja, učenici sudjeluju na različitim natjecanjima, sajmovima i manifestacijama.

U svom se praktičnom dijelu obrazovanja služe različitim slastičarskim priborom, alatima i strojevima. Također, tijekom školovanja upoznaju se i s osnovama sigurnosti na radu, protupožarne zaštite i zaštite okoliša.

Učenici ove škole ostvarili su zapažene rezultate na nekoliko važnih natjecanja, i to na Državnom natjecanju Gastro u Biograd na Moru 2015. kad su osvojili drugo mjesto, zatim na Kongresu slastica Interslast 2016. kad su također osvojili drugo mesto te na Državnom natjecanje Gastro u Malom Lošinju ove godine kada su osvojili peto mjesto

Ovo zanimanje zahtijeva ispunjavanje određenih zdravstvenih uvjeta koji uključuju: uredan vid, sposobnost raspoznavanja boja, uredan osjet mirisa i okusa, urednu funkciju mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, urednu funkciju kože, odsustvo bolesti ili stanja koja mogu dovesti do gubitka svijesti, uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje te odsutnost alergije na profesionalne alergene što se potvrđuje liječničkom potvrdom medicine rada.

Za upis u program slastičar u ovoj školi ne postoji minimalni bodovni prag, a upisi se provode elektroničkim putem na stranici www.upisi.hr. Postoje ljetni i jesenski upisni rok, a više informacija može se dobiti na mrežnoj stranici škole ili oglasnoj ploči škole. Prednost pri upisu ostvaruju kandidati s teškoćama u razvoju.

Fotografije: Srednja škola Topusko

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.