Vodič kroz zamjene za osnovne namirnice pri izradi slastica

Brašno, šećer, jaja, maslac i mlijeko baza su svake uspješne slastice, a kako bi u ukusnim slasticama mogli uživati svi, istražili smo koje se namirnice mogu koristiti kao zamjena ovim osnovnim namirnica.

Budući da mnogo ljudi ima intoleranciju na gluten, u izradi slastica glutensko se brašno može zamijeniti bezglutenskim, i to: rižinim, heljdinim, prosenim, ječmenim i kukuruznim brašnom te brašnom od orašastih plodova i mahunarki.

Kao zamjena za šećer mogu se koristiti med, javorov sirup, agavin sirup, rižin slad ili stevija. Prilikom korištenja ovih zamjena za šećer važno je obratiti pažnju na omjere i potrebne količine budući da su njihove konzistencije i slatkoće drugačije od običnog šećera.

Glavna je uloga jaja pri izradi slastica povezivanje sastojaka, ali ona daju i vlažnost smjesi. Jaja se uspješno mogu zamijeniti chia sjemenkama, lanenim sjemenkama, ali i pireom od banane, jabuka ili datulja. Sjemenke su pogodne kao zamjena za većinu slastica, no s voćnim pireima treba biti oprezan budući da njihov okus može utjecati na krajnji okus slastice. Jogurt također može biti dobra zamjena za jaje, no nije pogodna zamjena za osobe s intolerancijom na mliječne proizvode.

Ukoliko pri izradi slastica želite izbjeći maslac i druge masnoće, neovisno o tomu imate li intoleranciju na mliječne proizvode, želite smanjiti unos kolesterola ili jednostavno ne koristite namirnice životinjskog porijekla, možete ih vrlo lako zamijeniti uljima poput suncokretovog i kokosovog ili uljem orašastih plodova. Suncokretovo je ulje neutralna mirisa i okusa, dok kokosovo ulje i ulje orašastih plodova imaju blage arome pa prije upotrebe ulja treba skrenut pažnju na namirnice za izradu slastice te na osnovi toga odabrati adekvatno ulje kao zamjenu za masnoće.

Mlijeko je također važan sastojak u izradi slastica, a kao alternativu životinjskom mlijeku možete koristiti različita biljna mlijeka: rižino, zobeno, sojino, bademovo, kokosovo te konopljino mlijeko. Kao i kod drugih zamjena i kod zamjene za mlijeko važno je obratiti pažnju na okus mlijeka te odabir slastice kako ne bi došlo do promjene okusa slastice.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.