Višnja – ključan sastojak Schwarzwald torte

Višnja se često koristi kao nadjev za biskvitne torte i kolače, pite i savijače.

Višnja je, kao i trešnja, drvo iz porodice Rosaceae, roda Prunus, koje je starim Grcima bila poznata već u III. stoljeću pr.Kr. Drvo višnje može narasti od 4 do 10 metara, s tim da više raste u širinu nego u visinu. Plodovi višnje su opori i kiselkasti, okrugli te crvene boje.

Ljekovita svojstva višanja

Svoju jarko crvenu boju višnje duguju flavonoidima antocijanima koji im daju snažna antioksidacijska svojstva.  Konzumacija višanja pridonosi smanjenju razine kolesterola u krvi stoga pridonose zdravlju kardiovaskularnog sustava, ali i smanjuju rizika od pojave ateroskleroze i metaboličkog sindroma. Budući da višnje sadrže hormon melatonin, doprinose i boljem snu.

Kupovanje i čuvanje višanja

Prilikom kupovine svježih višanja treba obratiti pažnju na izgled plodova koji moraju biti svježi, a njihova koža neoštećena. Iako ih je najbolje konzumirati odmah, višnje se mogu čuvati u hladnjaku do nekoliko dana.

Osim u svježem obliku, višnje je moguće kupiti i sušene, kandirane, zamrznute, kao kompot, konzervirane u alkoholu ili sirupu od šećera te kao liker ili rakiju.

Upotreba višanja u izradi slastica

Višnje se u izradi slastica koriste kao nadjev za biskvitne torte i kolače, pite i savijače. Umočene u tamnu čokoladu postaju ukusan slatkiš ili efektna dekoracija. Od njih se izrađuju i  kompoti i džemovi, ali i fini topli umaci za nabujke, palačinke te savijače. Višnje su važan element poznate Schwarzwald torte.

Fotografije: PIxabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.