Viennoiseries – kombinacija pekarskih i slastičarskih tehnika

Mnogi obožavatelji ukusnih kroasana i brioša ne znaju da su oni zapravo posebna vrsta tijesta koja se naziva viennoiseries, a koja je kombinacija znanja i vještina pekara i slastičara.

Pod pojmom viennoiseries, što u prijevodu znači bečki specijaliteti, podrazumijevaju se peciva izrađena od dizanog tijesta ili  od lisnatog tijesta s dodanim sastojcima kao što su jaja, maslac, mlijeko i šećer, a ponekad i vrhnje, koji mu obogaćuju okus. Viennoiseri se najčešće jedu za doručak ili kao usputni zalogaji, a najukusniji su kada se jedu mlaki. Njihov način izrade kombinacija je pekarskih i slastičarskih tehnika pa se upravo zato ova vrsta slastica češće može naći u pekarama nego li u slastičarnicama.

Najpoznatiji viennoiseriesi su kroasan, brioš i dansko pecivo, a ime su dobili zahvaljujući činjenici da su neki od najpoznatijih predstavnika ove vrste tijesta u Francusku stigli iz Beča. Izraz “pâtisseries viennoises” prvi se put pojavljuje u knjizi francuskog autora Alphonse Daudet, Le Nabab 1877. Popularnost bečkih pekarskih proizvoda u Francuskoj započela je otvaranjem bečke pekarnice 1839., čiji je vlasnik bio August Zang.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.