Uvođenjem i povećanjem poreza na šećer do smanjenja pretilosti

Jedan glavnih društvenih problema današnjice svakako je pretilost, a uvođenje i povećavanje poreza na šećer pokušaj je njegova smanjena.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pretilost je dostigla epidemiološke razmjere, s brojkom od najmanje 2,8 milijuna ljudi koji svake godine umiru od posljedica prekomjerne tjelesne težine. Dok se ne pronađe konačno rješenje ovog problema, uvodi se porez na šećer kao privremeno rješenje.

Norveška je porez na šećer uvela još 1922., ali su ga početkom ove godine odlučili povisiti za čak 83 posto, a konditorske proizvode oporezivati s iznosom od 4,69 $ po kilogramu.

Potrošnja šećera u Norveškoj znatno je niža nego u drugim zemljama, kao i broj pretile djece. Njihov cilj je jasan: smanjenje unos šećera kod svakog građanina za 12,5 posto do 2021. godine.

Još su neke zemlje odlučile slijediti ovakvu odluku, primjerice Velika Britanija i Južna Afrika uvode vlastiti porez na slatke napitke u nadolazećim mjesecima.

Iako postoje mnoge kampanja koje promiču uvođenje poreza na šećer, postoje i jednako glasne oporbene skupine, koje često financira industrija hrane i pića. One smatraju kako je oporezivanje šećera nepošteno bacanje krivnje na šećer kao glavni uzrok pretilosti.

Iako se oporezivanjem proizvoda poput cigareta i alkoholnih pića smanjio broj ovisnika, ne može se sa sigurnošću tvrditi da će uvođenje i povećavanje poreza na šećer dovesti do smanjenja pretilosti.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.