Uskrs u domu naših suradnica: pinca je kraljica blagdanskog stola

Naše vam suradnice iz dana u dan donose zanimljive recepte, a sada su s nama podijelile svoj popis za blagdanske slastice.

Na stranicama našeg portala često se nađu recepti naših suradnica Ane Prše, Mirjane Šmit, Nikoline Jagić, Nine Stojanov, Alice Bjeli Duduković, Kristine Šaško i Nevene Josipović. Stoga smo kod njih potražili inspiraciju za uskršnje kolače – u nastavku vam otkrivamo koje će se slastice naći na njihovom stolu.

Naša Ana Prša, koja se svakog petka potrudi zasladiti nam vikend, kaže da za ovaj Uskrs nastojati ne pretjerivati, ali će se na njenom stolu ipak naći nekoliko slastica i to: pinca, makovnjača, rafaelo kocke, bajadera i neka tortica. A kad smo je pak pitali ima li neki slatki običaj vezan za Uskrs, rekla nam je: „Običaj je da i mama i ja kažemo kako ovaj put stvarno nećemo pretjerati s kolačima. I onda krenemo lagano, s par vrsta svaka. I kad smo gotove i javimo se jedna drugoj shvatimo kako smo od prvotnog dogovora od nekoliko vrsta, dobro mi to podebljale. A ove godine nam se i Mare (naša suradnica Marija Prša, op.a.) pridružuje s raznim čokoladnim pralinama kako je najavila. Sve u svemu bit će veselo, ali sva sreća ima nas puno i svi vole slatko pa se sve uvijek pojede.“

Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe koja vas uvijek oduševi svojim predivnim slasticama, svoju će obitelj i prijatelje zasladiti jajima-keksima s limun kremom, mini orehnjačama i makovnjačama, nekom finom čokoladnom roladom i tortom s bademima. Kako ona kaže, naći će se za svakoga ponešto.

Nikolina Jagić, autorica bloga Nikolina’s kitchen, koju smo nedavno proglasili kraljicom slastica s limunom zbog njezinih divnih recepata s tim agrumom, ovaj će Uskrs pripremati macaronse i neku slatku tortu, a u planu je i pinca.

Nina Stojanov, autorica dalmatinskim mirisima ispunjenog bloga Dalmatian things with Nina, i za Uskrs bira tradicionalnu dalmatinsku slasticu – fritule i to sa suhim smokvama jer kaže „tako su ljudi prije radili u Dalmaciji jer nije bilo grožđica.“ Uz to, i na njenom će se stolu naći nezaobilazna pinca, ali i torta s borovnicama napravljena od dvije mousse kreme i biskvita koji će svakoga iznenaditi.

Alica Bjeli Duduković s nama je već podijelila recept za uskršnja jaja, a ove se godine u njezinoj obitelji neće pretjerivati sa slasticama – uz pincu, na stolu će se još naći i rolada s bijelom čokoladom i Baileysom.

Pinca nije na popisu kolača koji će se pripremati u obitelji Kristine Šaško s bloga Pinch of Amour jer je kod nje orehnjača neizostavna slastica. „Fino dizano tijesto bogato nadjeveno mljevenim orasima sve nas vraća u djetinjstvo, a baka sa svojih 85 godina još uvijek radi najfiniju orehnjaču.“, kaže nam Kristina, napominjući da će se, uz orehnjaču, na stolu naći i nešto modernijih, kremastih kolača.

Autorica bloga Mama Drama, Nevena Josipović, otkriva da će se za ovaj Uskrs na njezinom stolu naći pinca, koja se tradicionalno, već godinama radi u njezinoj obitelji. Osim pince, biti će tu i orehnjača. „Inače, u vrijeme Uskrsa ne pretjerujem s kolačima tako da uvijek napravim nešto što svi volimo.“, zaključuje Nevena.

Fotografija: Slatkopedija (autorica fotografije pince na naslovnoj fotografiji je Nevena Josipović)

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.