Upotreba alkoholnih pića pri izradi slastica

Brojna se alkoholna pića mogu koristiti pri izradi slastica kako bi se pojačala njihova aroma i okus, a prilikom doziranja važno se pridržavati pravila manje je više.

Dodavanjem alkoholnih pića u slastice dolazi do stvaranja specifičnih kiselih, slatkih i opojnih aroma koje poboljšavaju okus i miris slastice. Budući da alkohol ima nižu točku vrenja od vode te samim time lakše isparava, prilikom pečenja ili kuhanja slastica s dodatkom alkoholnog pića alkohol hlapi te kroz određeni vremenski period iz slastice ishlapi i do 60 posto alkohola.

Svrha dodavanja alkoholnih pića, osim kao pojačivača okusa i mirisa, je i vlažnost koju daje slastici čime se postiže i veća sočnost. Najčešće korišteno alkoholno piće pri izradi slastica je rum, a koriste se i razni likeri poput amaretta, limoncella, maraskina te likera na bazi kave i brojnih drugih aroma.

Rum je dostupan u dvije varijante, bijeli i tamni, a upotreba tamnog ruma u slastičarstvu gotovo je neograničena pa ga se dodaje biskvitima, kremama, tortama, pralinama itd.

Amaretto  je poznati talijanski liker s okusom badema, koji se odlično ljubi s čokoladnom, a najpoznatija njegova upotreba je pri izradi tiramisua.

Limoncello  je alkoholno piće osebujnog okusa koje se  dodaje kolačima na bazi bjelanjaka te tortama i pitama od sira ili limuna.

Maraskino je liker dobiven iz esencije zrelih plodova dalmatinske višnje maraske i lišća njezinih mladih grančica. Koristi se pri izradi raznih kolača, torti, krema i sladoleda.

Odabir okusa likera koji se dodaje u slastice je proizvoljan, ali za sve vrijedi isto, prilikom dodavanja treba paziti na količinu kako liker ne bi preuzeo okus.

Fotografije: Kate Bošković

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.