Upisi su pred vratima: donosimo pregled upisnih mjesta za srednjoškolske programe slastičar i pomoćni slastičar

Prijave u sustav za upis u srednje škole upravo su u tijeku, a mi smo za vas istražili koliko vas upisnih mjesta za slastičare i pomoćne slastičare očekuje diljem Hrvatske.

Na stranicama Ministarstva obrazovanja dostupna je Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. u kojoj su navedeni i svi važni datumi za prijave i upise u odabrane srednje škole.

Tako je vidljivo da je prijava u sustav započela još 27. svibnja te završava 14. lipnja ove godine, poslije čega slijedi prijava obrazovnih sustava koja će trajati od 26. lipnja do 30. lipnja. Upravo zato donosimo vam pregled slobodnih upisnih mjesta za srednjoškolske programe slastičar i pomoćni slastičar.

Za zanimanje slastičar u Hrvatskoj je na ljetnom upisnom roku dostupno ukupno 269 mjesta, od čega najviše u Gradu Zagrebu – čak 55 mjesta (6 privatno). Poslije Grada Zagreba slijedi Osječko-baranjska županija s 34 slobodna mjesta, Zadarska s 24 te Vukovarko-srijemska i Splitsko-dalmatinska županija s po 20 slobodnih upisnih mjesta. Treba pritom napomenuti kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 6 mjesta predviđeno za nastavu na srpskom jeziku, dok je u Splitsko-dalmatinskoj 6 mjesta rezervirano u privatnoj školi. U Istarskoj županiji očekuju 18 učenika, u Zagrebačkoj 14, a u Primorsko-goranskoj i Dubrovačko-neretvanskoj po 12 učenika. Deset slobodnih mjesta očekuje učenike u Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Međimurskoj županiji, a samo jedno mjesto manje rezervirano je u Krapinsko-zagorskoj županiji. U Ličko-senjskoj županiji svoje mjesto može pronaći 8 učenika, u Koprivničko-križevačkoj 7, a u Sisačko-moslavačkoj 6 učenika. Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska i Šibensko-kninska županija ne upisuju niti jednog slastičara. Treba napomenuti kako se u svim slučajevima radi o trogodišnjem programu za slastičare, osim u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu gdje učenike čeka prilagođeni program u trajanju od 4 godine.

Ukupno 256 slobodnih mjesta na ljetnom upisnom roku očekuje učenike zainteresirane za zanimanje pomoćni kuhar i slastičar, od čega najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji (34 mjesta). Tek jedno manje rezervirano je za učenike u Gradu Zagrebu, dok u Varaždinskoj županiji upisuju 29 učenika. Dvadeset učenika upisuju u Bjelovarsko-bilogorskoj i Osječko-baranjskoj županiji, u Vukovarsko-srijemskoj 18, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 17 učenika. Četrnaest učenika može svoje mjesto naći u Koprivničko-križevačkoj županiji, a po deset u Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji. U Šibensko-kninskoj upisuju 9 učenika, u Zagrebačkoj 8, u Istarskoj 6, dok je pet mjesta rezervirano u Sisačko-moslavačkoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj i Međimurskoj. Četiri mjesta slobodna su u Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, dok samo u Ličko-senjskoj ne upisuju učenike u ove programe. I u ovom se slučaju radi o svim trogodišnjim programima.

Napomenimo još da je za program pekar u Hrvatskoj na ljetnom roku predviđeno 190 slobodnih mjesta od čega najviše u Gradu Zagrebu (njih 36, od čega 10 u privatnoj školi), dok u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji uopće ne upisuju učenike u ovo zanimanje.

Za zanimanje pomoćni pekar rezervirano je 32 mjesta, od čega najviše u Karlovačkoj županiji (njih 8) dok u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj ne upisuju učenike u ovo zanimanje.

Sve informacije o broju slobodnih mjesta i rasporedu upisa, možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva obrazovanja.

Izvor: Ministarstvo obrazovanja

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.