U Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu ima mjesta za 39 slastičara

Ovo učilište omogućuje upis čak 39 učenika u program slastičar, a koji su kriteriji za upis te koja je potrebna dokumentacija pročitajte u nastavku.

Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu upisuje čak 39 učenika u program slastičara. Dokumentacija koja je potrebna za upis u ovaj program je: liječnička svjedodžba medicine rada, upisnica, Obrazac o provedbi praktične nastave (3 – primjerka) te  potvrda o uplati povećanih troškova obrazovanja.

Elementi vrednovanja za upis u program slastičara su prosjek zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja 4 razreda osnovnog obrazovanja te zaključne ocjene u posljednja 2 razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na temelju rezultata koje su postigli na natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskog jezika, Matematike i prvog stranog jezika.

Za upis u program slastičar ne postoji bodovni prag već se rangiranje kandidata vrši prema broju bodova koje su stekli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja te na temelju dodatnih bodova ili prava na izravan upis.

Tijekom trogodišnjeg školovanja učenici u programu slastičar upoznaju atraktivnost i važnost zanimanja slastičara u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, opasnosti na radu

te propise o radu na siguran način, moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti, uče kako racionalno upotrebljavati materijale i energiju, kako čitati i primjenjivati tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi kojom se slastičari koriste, planiraju postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih slastica uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika te razvijaju i primjenjuju osobine slastičara. Također, upoznaju opremu slastičarnice te uče koje su dužnosti slastičara na radnom mjestu i kako se pripremaju slastice u ugostiteljskim objektima.

Upoznaju se i s običajima pojedinih naroda te njihovim nacionalnim slasticama, ali i uče podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda, svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani te podrijetlu, način čuvanja, skladištenja, konzerviranja i prerade sirovina.

Fotografije: Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.