U sljedećih šest godina, globalno tržište badema doseći će vrijednost od 16 milijardi dolara

Predviđa se da će u sljedećih šest godina globalno tržište badema gotovo udvostručiti svoju vrijednost.

Prema najnovijem izvještaju Markets and Markets, globalno tržište badema bi s današnje vrijednosti od 9 milijardi dolara, do 2025. trebalo skočiti na 16 milijardi dolar, odnosno gotovo udvostručiti svoju vrijednost.

Preciznije, 2025. vrijednost ovog tržišta trebala bi iznositi 16,4 milijardi, što znači da će vrijednost ovog tržišta svake godine porasti za više od deset posto.

Kao razloge snažnog porasta vrijednosti ovog tržišta, Markets and Markets navodi sve veći broj proizvoda s bademima, povećanu promociju ove industrije koju provode razne organizacije i udruženja te tehnološki napredak koji omogućuje lakšu trgovinu sirovinama.

S druge pak strane, povećanje cijene sirovina i sve veći broj osoba alergičnih na orašaste plodove, moglo bi ograničiti rast ovog tržišta.

S obzirom na to da se bademi zbog svoje nutritivne vrijednosti često koriste kao grickalice ili užina, pretpostavlja se da bi do 2024. upravo taj segment tržišta mogao ostvariti najveći porast. Također, predviđa se da će prodaja cjelokupnih badema ostvariti najveći porast.

U 2018. godini u Europi je ostvareno 52 posto prodaje badema, a njihova konzumacija u ovom dijelu svijeta je u porastu zbog zdravstvenih dobrobiti koje imaju.

Izvor: Candy Industry

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.