U Našicama raste interes za školovanje za slastičara

Zbog porasta interesa za zanimanje slastičar, srednja škola Isidora Kršnjavoga podigla je upisnu kvotu sa šest na dvanaest učenika.

U srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama, u zanimanje slastičar učenici se upisuju zadnjih deset godina. Prvotno se u program slastičar učenike primalo svake tri godine, no unatrag tri godine organizira se redovan upis, svake godine.  U program slastičar upisivalo se šest do osam učenika u jedan razredni odjel u kombinaciji sa zanimanjem konobar ili prodavač, no od ove se godine, zbog velikog interesa za ovo zanimanje, upisuje 12 učenika.

Tijekom trogodišnjeg školovanja učenici stječu teorijska i praktična znanja o izradi i oblikovanju slastica od svih vrsti  slastičarskih tijesta. Praktičnu nastavu odrađuju tijekom jedne godine kod obrtnika, i to redovne prakse 280 sati te ljetne prakse 182 sata. U školskom praktikumu održava se  predmet Slastičarstvo u trajanju od 245 sati tijekom školske godine.

Učenici slastičarske i pekarske struke članovi su školske zadruge, sekcija MEDENA s kojom redovito pripremaju te prodaju kolače za razne sajmovi i blagdane.

Bodovnog praga za upis u ovo zanimanje nema, a prilikom upisa boduju se samo općeobrazovni predmeti te se upisuje prvih 12 učenika s liste.

Fotografije: Srednja škola Isidora Kršnjavoga

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.