Tri reda čokolade mjesečno za smanjenje srčanih tegoba

Iako njezino prečesto konzumiranje nepovoljno utječe na naše zdravlje, znanstvena su istraživanja pokazala da se konzumiranjem tri reda tamne čokolade mjesečno može smanjiti rizik od zatajenja srca za čak 13 posto.

Više od 900.000 ljudi u Britaniji ima dijagnozu zatajenja srca, a gotovo trećina njih umre u roku godinu dana od postavljanja dijagnoze.

Istraživanje provedeno na više od pola milijuna odraslih osoba pokazalo je da su oni koji su umjereno konzumirali čokoladu imali manji rizik zatajenja srca od onih koji su izbjegavali takve slastice. Isto tako, dokazano je da su oni koji su pretjerivali u konzumaciji čokolade povećali taj rizik.

Dokazano je da se konzumiranjem tri reda čokolade mjesečno smanjuje rizik od zatajenja srca za 13 posto, upravo zahvaljujući flavanoidima koji sadrži čokolada, a koji imaju pozitivan učinak na rad srca i krvnih žila. Najzdravija je tamna čokolada koja sadrži najviše flavanoida, a najmanje šećera. S druge strane, osobe koje svakodnevno konzumiraju čokoladu povećavaju rizik od zatajenja srca za čak 17 posto.

Znanstvenici upozoravaju kako se, iako može povoljno utjecati na zdravlje srca, s njezinom konzumacijom ne smije pretjerivati jer se može postići kontraefekt te nepovoljni učinak na zdravlje srca.

Fotografija: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.