Tradicionalni mađarski kolač u ponudi novootvorene splitske slastičarnice

Sve detalje o novootvorenoj splitskoj slastičarnici Škartoc za naš je portal ispričao njezin idejni začetnik, slastičar Mišo Doroslavac.

Kao što smo na našem portalu već pisali, Split je prije tjedan dana postao bogatiji za još jednu slastičarnicu nazvanu Škartoc, koja u svojoj ponudi ima poznati Chimney cake (Kürtöskalács), tradicionalnu mađarsku slasticu.

Ideja za otvaranje ove slastičarnice javila se prije godinu dana kada je splitski slastičar Mišo Doroslavac, listajući stare recepte koje je njegova majka naslijedila od svoje majke, a njegove bake, koja je bila Mađarica, naišao i na ovaj kolač koji mu je baka pekla prije 50 godina kad je bio sasvim mali. Svoju je ideju tada podijelio sa svojim budućim poslovnim partnerima Geom Juricom i Marijom Tešijom, s kojima je krenuo u ovu slatku splitsku priču.

Slastičarnica nosi ime Škartoc, a zašto je dobila baš to ime otkrio nam je sam Doroslavac: „Ime je nastalo nakon što sam vidio stožasti drveni kalup ili tuljak kako ga tko zove, na koji se namotava tijesto. U Splitu se sličan kolač izrađuje od lisnatog tijesta – namota se na limeni stožac i puni vanilija kremom, a zovemo ga popularno “škartocet”. Sve ostalo znate. Škartoc je inače papirnata vrećica (u koju se stavlja kupljena roba u trgovini) za nošenje lakših predmeta – škarnic.“

Zahvaljujući novootvorenoj slastičarnici, i Split je dobio priliku isprobati nadaleko poznati kolač Chimney cake. Pa ipak, krenuti u vlastitu slatku priču oslanjajući se isključivo na jednu vrstu kolača veliki je izazov.  „Puno se pričalo o ovom kolaču, puno ga  je ljudi probalo u raznim zemljama svijeta i nije bilo teško odlučiti se za otvaranje ovako specijalizirane slastičarnice, a prve reakcije su pohvale za ideju, oduševljenje, znatiželja i velika radost naročito onih koji su okus kolača zapamtili od prije“ – kroz smijeh nam objašnjava vlasnik slastičarnice.

U njihovoj ponudi, koja će se s vremenom mijenjati u skladu sa željama kupaca, sada se može pronaći i posebni slani kolač koji u sebi sadržava okuse Dalmacije – kombinaciju sira, pesta od petrusimula, češnjaka i maslinovog ulja na žaru.  Nakon što se ispeče, kolač se premaže i napuni nadjevom od dvije vrste sira, šunkom, dimljenom paprikom i dalmatinskim začinima.

Osim po ponudi, od drugih se splitskih slastičarnica razlikuju i po samoj izradi kolača jer, kako kaže Mišo: „ svaki se kolač radi ručno neposredno prije pečenja ispred kupca, a razlika je i u vrstama nadjeva kojih je trenutno pet, ali i punjenja samog kolača tekućom čokoladom ili džemom od marelice.“

Slastičarnica je izvan sezone otvorena od 8:30 do 23, a tijekom ljeta bit će od 8 do 24 sati, a osim tradicionalnog mađarskog kolača, u ponudi imaju i razne osvježavajuće i tople napitke.

Fotografije: Slastičarnica Škartoc

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.