Tradicionalni linzeri s domaćim džemom od malina

Božićni blagdani gotovo su nezamislivi bez linzera, a svoju verziju ovih keksića s nama je podijelila Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.

Sastojci
Keksići
  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g preprženih mljevenih badema
  • 200 g omekšalog maslaca
  • 115 g šećera
  • 1 jaje
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice cimeta
Brzinski džem od malina
  • 500 g smrznutih malina
  • 500 g šećera
  • korica i sok jednog limuna
I još
  • šećer u prahu
Priprema

Zagrijte pećnicu na 175°C.

Mljevene bademe (ja sam koristila blanširane, mogu i obični) malo prepržiti na tavi, do zlatno-smećkaste boje pa prebaciti u zdjelu da se malo ohlade. U istu zdjelu dodati prosijano brašno, prašak za pecivo, cimet i sol pa sve skupa promiješati.

U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postane malo pjenasto (2-3 min) pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. (U nedostatku ekstrakta vanilije, 10 g šećera zamijenite 1 vrećicom vanilin šećera)

U dva navrata dodajte mješavinu brašna i badema i miksajte tek toliko da dođe u kompaktnu masu. Podijelite u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju, formirajte u diskove i ostavite u hladnjaku oko 1 h.

Ako je tijesto poslije hlađenja pretvrdo, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi pa potom izvaljajte na pobrašnjenoj površini. Od ove količine trebalo bi ispasti oko 28 pojedinačnih keksića promjera 6 cm, odnosno 14 spojenih. Polovici izrežite sredinu malim izrezivačem, ja sam koristila malu zvjezdicu. Tijesto nemojte valjati više od 2 puta jer će inače keksi biti prežilavi. Ostatke koji ostanu nakon izrezivanja oblika ispecite upravo tako i počastite se – to je nagrada za vaš trud.

Kekse pecite 10 – 12 minuta, kad su gotovi trebaju biti lagano mekani na dodir. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Ako pravite kekse manjeg promjera, trebat će im i manje vremena, procijenite sami.

Smrznute maline, šećer, koricu i sok limuna kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sve ne otopi i proključa, potom smanjite vatru i kuhajte još 15 – 20 minuta dok se ne zgusne. Protisnite kroz cjedilo da se riješite koštica pa prebacite u teglicu i ostavite u frižideru da se ohladi.

U pravilu se kod pravljenja džema koriste isti omjeri voća i šećera, ali po želji možete smanjiti šećer. Ovaj mi je džem osobno bio malo presladak kad sam ga probala na žlicu, ali kao punjenje u keksima bio je fantastičan.

Kad se spremni za slaganje, polovice s izrezanom sredinom najprije pospite šećerom u prahu. Zatim stavljajte po žličicu džema u sredinu, pazeći da ga ne razmažete po cijeloj površini kako ne bi iscurio kad ga poklopite s drugom polovicom.

Dobar tek!

Napomena

Tijesto možete napraviti unaprijed i držati u hladnjaku tjedan dana, samo ga pola sata prije korištenja treba izvaditi na sobnu temperaturu da se lakše razvalja.

Nemojte preskočiti tostiranje badema, zbilja daje bolji okus keksima.

Fotografije: Ana’s Baking Chronicles

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.