Torta s marelicama

Polako nam odlazi ljeto i skupa s njim bogatstvo voća koje nam ono nosi, stoga danas, dok ljeto još traje uživamo u receptu za tortu s marelicama koju je pripremila Ana Prša.

Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
  • 2 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 70 g vode
  • 70 g ulja
  • naribana korica limuna
  • 150 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
Prhka podloga
  • 130 g glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 25 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica kiselog vrhnja
  • 75 g maslaca
Krema
  • 3 žumanjka
  • 30 g šećera
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 260 g mlijeka
  • 25 g brašna
  • 200 g slatkog vrhnja
Namaz
  • 300 g marelica
  • 2 zrele breskve
  • 1 vanilin šećer
  • sok jednog limuna
I još
  • 100 g slatkog vrhnja (za premazivanje torte)
  • voće (za dekoraciju)
Priprema
Biskvit

Istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, postepeno dodajući šećer. Dodajte i žumanjke.

Smanjite mikser pa dodajte vodu, ulje i naribanu koricu limuna. Dobro izmiksajte. Zatim dodajte brašno s praškom za pecivo koje ste prethodno prosijali. Lagano umiješajte kružnim pokretima pomoću pjenjače ili špatule.

Smjesu izlijte u kalup prethodno obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta na 170°C.

Pečeni biskvit ohladite i prerežite na tri kore.

Prhka podloga

Prosijajte brašno s praškom za pecivo, dodajte šećer i vanilin šećer, vrhnje i žumanjak te na kraju maslac narezan na kockice pa zamijesite tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata. Kada je tijesto spremno, izvadite ga iz vrećice, stavite na papir za pečenje te ga razvaljajte u krug, promjera 20-21 cm. Izbockajte ga vilicom, prebacite na lim za pečenje te ga stavite peći na 150°C 15 minuta.

Pečeno tijesto izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Krema

Sve sastojke osim slatkog vrhnja zajedno izmiješajte i stavite kuhati neprestano miješajući. Kada zakipi, smanjite izvor topline pa kuhajte još minutu. Kuhanu kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi.

Slatko vrhnje istucite u šlag. Kada se kuhana krema ohladi, u nju pomoću špatule umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Namaz

Voće operite, odvojite od koščica i narežite ih na kockice. Ako smatrate da vam smeta kožica, slobodno je ogulite. U lončić stavite voće, vanilin šećer i sok limuna. Kuhajte desetak minuta, dok voće ne omekša. Kuhajući, voće će se raspast pa ga nije potrebno dodatno usitnjavati.

Slaganje

Na tanjur stavite prhku podlogu i premažite s polovicom voćnog namaza. Na to stavite prvi biskvit i polovicu kreme. Na kremu stavite drugi biskvit, premažite ga ostatkom voćnog namaza pa ostatkom kreme. Poklopite zadnjim biskvitom. Tortu premažite slatkim vrhnjem kojeg ste prethodno istukli u šlag. Ukrasite po želji.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.