Torta s malinama i lješnjacima

Iako je sezona malina prošla i našim portalom već neko vrijeme vladaju jesenski recepti, danas s vama dijelimo recept za tortu s malinama i lješnjacima koji je s nama podijelila Mirjana Šmit s portala Od slatkoga slađe.

Sastojci
Biskvit
(ispeći 3 biskvita po 5 bjelanjaka, promjera 28 cm)
  • 5 bjelanjaka
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • 100 g lješnjaka
Krema
  • 15 žumanjaka
  • 80 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 60 g škrobnog brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 2 vrećice šlag pjene
  • 400 g malina
Glazura
  • 200 g bijele čokolade
  • 15 g mljevene bijele želatine
  • 1,4 dl zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 200 g glukoznog sirupa
  • 1,4 dl vode
  • boja za kolače
Priprema
Biskvit

(Ispeći 3 biskvita po 5 bjelanjaka, svaki posebno peći.)

Bjelanjke sobne temperature mutit mikserom, postupno dodavati šećer uz neprekidno mućenje. Dodati malo soli. U čvrst snijeg kuhačom umiješati tostirane, oguljene mljevene lješnjake. Biskvit peći (na masnom papiru) u pećnici zagrijanoj na 180 ̊C 10-15 minuta.

Krema

Mikserom umutiti žumanjke, škrobno brašno, šećer i vanilin šećer. Smjesu preliti prokuhanim mlijekom i kuhati kao puding. Ohladiti.

U hladnu kremu mikserom umutiti izrađeni maslac.

Umutiti 2 šlag pjene.

U kalup za tortu slagati redom biskvit, kremu, maline i šlag. Ponoviti postupak te tprtu završiti kremom. Šalicu kreme prethodno odvojiti za premazivanje ruba torte.

Tortu hladiti u hladnjaku najmanje 12 sati, ukloniti kalup i premazati rub torte. Hladiti je u zamrzivaču oko 1 sat te preliti glazurom.

Glazura

Želatinu preliti s nekoliko žlica vode i ostaviti 5 minuta.

Kondenzirano mlijeko, izlomljenu čokoladu i želatinu staviti u dublju posudu.

Glukozu preostalu vodu i šećer kuhati do 103 ̊C te preliti smjesu s čokoladom, mlijekom i želatinom. Nakon 5 minuta sve sjediniti štapnim mikserom. Dodati boju po želji.

Smjesu procijediti kako bi se odstranile moguće grudice.

Ohladiti na 30-32 ̊C i preliti tortu.

Hladnu tortu (iz zamrzivača) staviti na rešetku ispod koje stavimo masni papir i prekač. Preliti tortu glazurom pa tortu nekoliko minuta prebaciti na tanjur za serviranje.

Fotografija: Od slatkoga slađe

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.