Torta s malinama i bijelom čokoladom

Jagode nam polako odlaze, a maline dolaze pa njihovu sezonu najavljujemo ovom tortom s malinama i bijelom čokoladom čiji je autorica Tamara s bloga What’s for dessert?

Sastojci
Biskvit
  • 4 bjelanjka
  • 4 vrhom pune žlice šećera
  • 2 žličice vanilin šećera
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 g otopljene tamne čokolade
  • 4 žlice milerama (ili kiselog vrhnja s 20% mliječne masti)
Krema od bijele čokolade
  • 4 žumanjka
  • 200 g bijele čokolade narezane na komadiće
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 – 2 žlice milerama
Krema od malina
  • 200 g malina
  • 3 žlice šećera
  • 40 g gustina ili 1 vrećica praška za puding s okusom malina
  • vode po potrebi
Priprema
Biskvit

Pomiješajte i prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Bjelanjke sa šećerom izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte vanilin šećer i mješavinu s brašnom. Miksajte dok se ne sjedini. Dodajte otopljenu čokoladu i na kraju mileram. Smjesu izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje (koristila sam kalup od 26 cm, a u receptu je naveden kalup od 24 cm). Pecite 15- 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Pustite ga desetak minuta u kalupu pa ga preokrenite na pladanj za serviranje, odstranite papir za pečenje. Oko biskvita postavite čisti obruč za tortu (za to je najbolji rastezljivi obruč, jer se biskvit hlađenjem stisne).

Krema od bijele čokolade

Žumanjke pomiješajte sa 100 ml slatkog vrhnja i kuhajte na pari uz neprestano miješanje pjenjačom dok se ne zgusnu (za to je potrebno 5 – 10 minuta). Maknite posudu s pare i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi pa stavite u hladnjak i za to vrijeme napravite kremu od malina. Dok se krema od malina hladi na biskvitu, izmiksajte preostalo slatko vrhnje u šlag. Postupno dodajte šlag u ohlađene žumanjke uz neprestano miksanje. Na kraju dodajte aromu vanilije i mileram.

Krema od malina

Maline usitnite štapnim mikserom ili u bledneru da dobijete kašu. Protisnite ju kroz sito da se odstrane koštice. Stavite u posudu s mjernim oznakama i dopunite vodom do 300 ml. Gustin ili prašak za puding dobro pomiješajte sa 100 ml kaše da se ne stvore grudice. U ostatak kaše dodajte šećer pa zagrijte do vrenja. U tankom mlazu dodajte smjesu s gustinom/pudingom i uz neprekidno miješanje pjenjačom kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.  Ohladite na sobnu temperaturu pa rasporedite na sredinu biskvita (pustite rubni dio biskvita bez kreme, otprilike 1 cm) i prekrijte prijanjajućom folijom da se ne napravi korica.

Nakon što dovršite kremu od bijele čokolade, najprije njome ispunite rubni dio (onaj bez kreme od malina) pa ju zatim rasporedite preko kreme od malina. Prije dekoriranja tortu ostavite najmanje sat vremena u frižideru. Dekoriranu tortu (nisam odstranila obruč) sam ostavila preko noći u frižideru i degustirali smo ju tek sljedeće jutro.

Fotografije: What’s for dessert?

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.