Torta Roza

Još jedan recept za ukusnu tortu s jagodama donosi nam Karmela-Vukov Colić s bloga Ciao, Karmela.

Sastojci
Biskvit (génoise)
  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g glatkog brašna
Krema
  • 6 žutanjaka
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 30 g škorbnog brašna (ili glatkog)
  • 1 štapić vanilije (ili 1 žlica vanilije)
  • 500 ml slatkog vrhnja (iz hladnjaka)
  • 500 g jagoda
  • 2 vrećice instant želatine
Dekoracija
  • 100 g čokolade
  • 1 – 2 žličice ulja
Priprema

Pećnicu zagrijte na 175 ºC.

Kalup za torte promjera 26 cm namastite i pobrašnite.

Biskvit

Pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer pa ih, miješajući, kuhajte na laganoj vatri 2 – 3 minute, da se ugriju. Maknite s vatre i nastavite tući mikserom dok ne narastu i ne postanu lijepo pjenasti.

Polako dodajte prosijano brašno (da jaja ne splasnu).

Tom smjesom napunite pripremljeni kalup i pecite 35 – 40 minuta.

Pečen biskvit preokrenite na rešetku da se ohladi.

Za to vrijeme skuhajte kremu.

Krema

U mlijeko dodajte štapić vanilije prerezan uzdužno i stavite da zavrije.

Izvadite vaniliju i maknite s vatre.

Žutanjke tucite sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Umiješajte i brašno.

Stalno miješajući dodajte, jako polako, 1 – 2 šalice vrućeg mlijeka. To će zagrijati žutanjke pa se neće zgrušati. Tople žutanjke umiješajte u preostalo mlijeko i vratite nad laganu vatru. Kuhajte miješajući drvenom kuhačom dok se krema ne počne gustiti. (Je li krema kuhana provjerite jednostavno: ako prstom povučete po stražnjoj strani kuhače i ostane jasan trag koji se ne razlijeva, krema je gotova.)

Posudu s kremom uronite u veći lonac koji ste napunili ledenom vodom i miješajte dok se krema ne ohladi.

Ohlađeni biskvit prerežite na pola. Jednu koru vratite u kalup pa uz rub poslažite 250 g polovica jagoda.

250 ml slatkog vrhnja tucite mikserom. Dodajte pola kuhane (ohlađene!) kreme i 1 vrećicu instant želatine. Dobro izmiksajte pa kremom punite pripremljeni kalup.

Pokrijte drugom biskvitnom korom i stavite u hladnjak dok pripremate drugu kremu.

Preostale jagode usitnite štapnim mikserom.

Istucite preostalo slatko vrhnje, dodajući mu ostatak kreme i jagode. Dodajte i vrećicu instant želatine i dobro izmiksajte.

Kremu izlijte u kalup i vratite u hladnjak na bar 4 sata (najbolje preko noći).

Na papiru za pečenje iscrtajte krug velik kao kalup i kojem ste pekli tortu.

Čokoladu nasjeckajte pa je stavite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi. Dodajte ulje, promiješajte i vratite u mikrovalnu na još 30 sekundi. Promiješajte (čokolada bi trebala biti tekuća. Ako još ima komadića, zagrijte još 10 sekundi).

Žličicom zagrabite čokoladu i puštajući mlaz da se cijedi sa žličice iscrtajte mrežu unutar označenog kruga na papiru. Crtajte dok ne potrošite svu čokoladu.

Stavite u hladnjak da se stisne (barem 30 minuta), a zatim pažljivo skinite čokoladnu rešetku s papira i stavite na tortu.

Napomena

Za još puniji okus jagoda, na gornju koru, prije kreme od jagoda poslažite sloj jagoda narezanih na tanke kriške.

Fotografija: Ciao, Karmela

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.