Torta od sira s bananama

Slastice s bananama na našem su portalu nepravedno zapostavljene, a tu nepravdu danas ispravljaju sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art svojom tortom od sira s bananama.

Sastojci
(za obruč ᴓ26cm)
Prhko tijesto
  • 130 g glatkog brašna
  • 80 g maslaca
  • 50 g šećera        
  • 10 g kakaa
  • 1 jaje (M)
  • 1 čajna žlica naribane korice od bio-naranče
Sočni čokoladni biskvit
  • 3 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • 20 g brašna
  • 20 g kakaa
  • 40 g mljevenih badema
  • 20 g maslaca
  • 20 g čokolade
Krema
  • 4 listića želatine
  • 500 g banana (oguljenih)
  • 4 velike žlice soka od limuna
  • 500 g sira Mascarponea
  • 2 vanilin šećera
  • 35 g šećera
  • 1 velika žlica ruma
  • 2 banane za punjenje
Glazura
  • 70 g tamne čokolade
  • 50 g nugata
  • 125 ml slatkog vrhnja
I još
  • marmelada od marelica
  • 2 banane
  • čips od banana (po želji)
Priprema
Prhko tijesto

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko sat vremena. Potom razvaljati ᴓ26cm i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175-180°C oko 12-15 minuta te ostaviti da se potpuno ohladi.

Sočni čokoladni biskvit

Bjelanjke sa šećerom izmiksati u čvrsti snijeg te ostaviti po strani.

Pjenjačom izmutiti žumanjke i cijela jaja. Prvo 1/3 bjelanjaka sjediniti s jajima, a zatim ostatak bjelanjaka pažljivo umiješati.

Brašno i kako prosijati te pomiješati s mljevenim bademima.

Suhe sastojke pažljivo umiješati u masu od jaja.

Maslac i čokoladu otopiti te lagano pjenjačom umiješati u ostatak smjese. Najbolje je prvo mali dio smjese izjednačiti s čokoladom i maslacem pa sjediniti s ostatkom smjese. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Krema

Za kremu namočiti želatinu u hladnoj vodi. Oguliti banane, nasjeckati na manje komade i sa sokom od limuna štapnim mikserom pirirati. Mascarpone izmiksati s vanilin šećerom, šećerom i pireom od banana. Želatinu ocijediti te otopiti u zagrijanom rumu Tri do četiri velike žlice kreme dobro sjediniti sa želatinom te sve zajedno vratiti u kremu i dobro sjediniti.

Slaganje

Tortu slagati u malo višem kalupu. Koru od prhkog tijesta premazati s dvije velike žlice marmelade od marelica i na nju staviti biskvit. Dvije banane narezati na kolutove i poredati po biskvitu. Na sve to izliti kremu i ostaviti 3-4 sata da se stisne.

Glazura

Čokoladu i nugat zajedno otopiti na pari. Slatko vrhnje prokuhati i pomiješati s čokoladom. Uz povremeno miješanje ostaviti da se malo ohladi, ispod 30°C te izliti na ohlađenu tortu. Ostaviti i dalje u hladnjaku da se glazura stisne. Eventualno dekorirati čipsom od banana.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.